Βραβεία Europa Nostra: Grand Prix για τον νερόμυλο στον Άγιο Γερμανό

Το Grand Prix των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra έλαβε στη Μαδρίτη η αποκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου στον Αγιο Γερμανό Πρεσπών.

Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής βράβευσης, η αποκατάσταση του μύλου του 1930 έγινε με υποδειγματικό τρόπο, καθώς περιελάμβανε τόσο την επισκευή του κτίσματος όσο και την ανακατασκευή των μηχανισμών και του συστήματος υδροδότησή τους.

Ο νερόμυλος επισκευάστηκε για πρώτη φορά μερικώς το 1997 από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια κατοίκων του Aγίου Γερμανού, ενώ ολοκληρώθηκε το 2015 (με δωρεά των ιδρυμάτων Σταύρος Νιάρχος και Α.Γ. Λεβέντη).

Τη μελέτη αποκατάστασης και την επίβλεψη υλοποίησης του έργου ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Αγγέλα Γεωργαντά και Αχιλλέας Στόιος.

Οι νικητές των βραβείων της ΕΕ για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra, η υψηλότερη Ευρωπαϊκή διάκριση στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τιμήθηκαν κατά την διάρκεια μίας ιδιαιτέρως σημαντικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Zarzuela της Μαδρίτης.

Ο μαέστρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, Πρόεδρος της Europa Nostra, της κορυφαίας οργάνωσης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, και Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό, φιλοξένησαν από κοινού την εκδήλωση για την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παρουσίασαν τα 7 Grand Prix και το Βραβείο Κοινού, το οποίο επελέγη από τα 28 βραβευθέντα έργα του τρέχοντος έτους.

Ανάμεσα στα  7 Grand Prix, τα οποία επελέγησαν από ανεξάρτητους ειδικούς κριτές και θα λάβουν 10.000 € έκαστο, είναι τα ακόλουθα: Κατηγορία Αποκατάσταση ▪ Παραδοσιακός Νερόμυλος στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών, Ελλάδα ▪ Το Μονοπάτι του Βασιλιά στο φαράγγι El Chorro, Μάλαγα, Ισπανία ▪ Ο Γοτθικός Πύργος του Wimpole Hall στο Wimpole, Cambridgeshire, Ηνωμένο Βασίλειο Κατηγορία Έρευνα ▪ Μελέτη αποκατάστασης του χωριού Gostuša στην περιοχή Pirot, Σερβία Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς ▪ Εργαζόμενοι και ακτιβιστές του Εθνικού Μουσείου Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Sarajevo, Βοσνία-Ερζεγοβίνη ▪ Κα. Giulia Maria Crespi, Μιλάνο, Ιταλία Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση ▪ 'Adopt a Monument' / 'Υιοθέτησε ένα Μνημείο', Tampere, Φινλανδία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση