Στο σύμφωνο του Άμστερνταμ η Ελλάδα για τη βιώσιμη κινητικότητα

Στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Άμστερνταμ η άτυπη υπουργική συνάντηση για θέματα αστικής ανάπτυξης. Η Ολλανδική προεδρία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει πάρει τον τίτλο «EU urban agenda» και μάλιστα έχει ήδη ανέβει σχετικό site www.urbanagenda.nl/. Η δράση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία των κρατών μελών με την υποστήριξη της ΕΕ για τις πόλεις και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα η ΕΕ προωθεί projects αστικής καινοτομίας και μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ μελών προτάσεις για αστική ανάπτυξη, αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας, βιώσιμη κινητικότητα και οδικό χάρτη για ψηφιακή μετάβαση.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για θέματα αστικής ανάπτυξης, περιφερειακής ανάπτυξης και πολιτικής συνοχής, η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κα Κορίνα Κρέτσου και την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο με θέμα προτεραιότητας που επιλέγει το μέλος που ασκεί την Προεδρία. Το 2014 η ελληνική πλευρά είχε θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε το σύμφωνο του Άμστερνταμ (pact of Amsterdam). Συγκεκριμένα το σύμφωνο του Άμστερνταμ της ΕΕ έχει ως απώτερο σκοπό την ισόρροπη αστική ανάπτυξη εστιάζοντας σε 3 πυλώνες: «better regulation, better funding, better knowledge» (καλύτερο θεσμικό πλαίσιο, καλύτερη χρηματοδότηση, καλύτερη γνώση). Η συνθήκη για την αστική ανάπτυξη περιλαμβάνει πιλοτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας, προτάσεις για βιώσιμη κινητικότητα και οδικό χάρτη για την ψηφιακή μετάβαση. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ατζέντας προτείνονται σύμφωνα συνεργασίας εταιρικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών και των Ευρωπαϊκών πόλεων στα οποία συμμετέχουν θεσμικοί φορείς από τα κράτη μέλη και επιλεγμένες πόλεις. Αναδεικνύονται μέσα από αυτά τα σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στον σύγχρονο αστικό ιστό. Η Ελλάδα συμμετέχει σε 2 αντίστοιχα σύμφωνα εταιρικής σχέσης τα οποία συντονίζει το Υπουργείο Οικονομίας. Το πρώτο αφορά την αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας με τη συμμετοχή του Δήμου Κερατσινίου και το δεύτερο αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού με τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων.

Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι η συνθήκη του Άμστερνταμ εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο η οποία αναπτύσσεται σε δύο άξονες: την κοινωνική συνοχή και τη δίκαιη ανάπτυξη. «Αναγνωρίζουμε τον διακριτό ρόλο τον πόλεων στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή, και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση εκτός από τις μητροπόλεις και στις περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και ιδίως τις νησιωτικές και τις ορεινές», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι η πολλαπλών επιπέδων διακυβέρνηση που υποστηρίζει η συνθήκη του Amsterdam μπορεί να αποδώσει καρπούς αλλά θα πρέπει εξασφαλιστεί ο σεβασμός στη διάκριση αρμοδιοτήτων και η διασφάλιση του ρόλου του κεντρικού κράτους ως συντονιστή. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη της συνθήκης θα πρέπει να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες όπου και πρέπει να διασφαλίζεται η ουσιαστικότερη και εντονότερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και στην υλοποίηση αποφάσεων».

xar2

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση