Συριανοί και τουρίστες στον ρυθμό της «εβδομάδας χωρίς πλαστικές σακούλες» (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Tην «εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες» διανύει η Σύρος. Εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού Έργου LIFE DEBAG «Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον» (LIFE14 GIE/GR/001127), βρίσκονται ε κεντρικά σημεία του νησιού, όπως super market, καταστήματα λιανικής πώλησης, αλλά και στο λιμάνι, προσφέροντας δωρεάν πάνινες τσάντες σε κατοίκους.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Γιώργος Παπαθεοδώρου μίλησε για αναφορικά με τις εκδηλώσεις στην Greenagenda.gr. «Η υποδοχή από τον κόσμο είναι εξαιρετική, πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα και είναι συγκινητική η αποδοχή της εκστρατείας μας. Οι κάτοικοι του νησιού ανταλλάσσουν τις πλαστικές σακούλες με τις πάνινες τσάντες και μάλιστα τις χρησιμοποιούν, κάτι που βλέπουμε και στον δρόμο», ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου και είπε πως ο δήμος στέκεται «δίπλα μας».

«Το Σαββατοκύριακο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με την παρουσία επιφανών ξένων επιστημόνων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση πλαστικού», πρόσθεσε.

συρο2

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Μέντης, οικονομολόγος του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού, ανέφερε: «Ουσιαστικά επιδιώκουμε μια πιο άμεση προσέγγιση προς τους πολίτες της Σύρου σε δια ζώσης επίπεδο, πλέον, και παράλληλα επιθυμούμε να τους παρέχουμε -δίχως οποιαδήποτε επιβάρυνση- ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς προϊόντων και αγαθών στο πλαίσιο των καθημερινών συναλλαγών τους».

Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες ενημερώνονται τους για τις επιπτώσεις των πλαστικών σακουλών στο περιβάλλον. Στη διάρκεια της εβδομάδας αυτής θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας εκπαίδευσης και εκδήλωση με διαδραστικά, επιμορφωτικά παιχνίδια για παιδιά στην πλατεία Μιαούλη.

συρο4

Η επιστημονική προσέγγιση των επιπτώσεων της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον και η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, θα επιχειρηθεί από σειρά εκδηλώσεων, που θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη του δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

«Βασικός στόχος των εταίρων του Έργου είναι η ενημέρωση και η παροχή έγκυρων πληροφοριών σχετικά με μια υπάρχουσα κατάσταση, η οποία συνδέεται με πληθώρα δυσμενών επιπτώσεων σε περιβαλλοντικό επίπεδο και ειδικότερα όσον αφορά τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε η εν λόγω διαδικασία να γίνεται με ενδιαφέρον τρόπο και μεθόδους όσο το δυνατόν πιο αρεστές και προσφιλείς στους πολίτες και  στοχεύουμε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τα πρωταρχικά στάδια εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Μέντης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές προς το κοινό παρουσιάσεις από κορυφαίους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν καθαρισμοί και επιστημονική καταγραφή απορριμμάτων στο μονοπάτι της Σπηλιάς Φερεκύδη και σε ακτές της Σύρου και της Γυάρου, ηχοβολιστική αποτύπωση και υποβρύχια βιντεοσκόπηση του πυθμένα του Κόλπου της Ερμούπολης και άλλες καινοτόμες επιστημονικές δράσεις.

Η συμμετοχή επιφανών επιστημόνων όπως ο κ. F. Galgani (Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών, Επικεφαλής του τεχνικού group για τα θαλάσσια απορρίμματα στην Ευρώπη) και ο κ. F. Claro (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρισιού, Επικεφαλής του τεχνικού group για τις θαλάσσιες χελώνες στη Γαλλία), οι οποίοι εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο, καθώς και σε συναφή ερευνητικά πεδία συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της όλης εκστρατείας και προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αναφορικά με την μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

συρο3

Επιπροσθέτως, θα γίνουν, σε πρακτικό επίπεδο, δραστηριότητες καθαρισμού ακτών και σύγχρονων μεθόδων αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης στον θαλάσσιο χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω δράσεις θα συμβάλουν σημαντικά η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου (στο μονοπάτι της Σπηλιάς Φερεκύδη), ο Όμιλος Φουσκωτών & Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου (στις βόρειες ακτές του νησιού) και το CYCLADES LIFE (στη Γυάρο).

Η «εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες» περιλαμβάνει ακόμη καλλιτεχνικά δρώμενα που συνδέονται με τη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως συναυλίες και προβολή ντοκιμαντέρ, ανοιχτά προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου.

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες: του Κώστα Θωμαϊδη «Τραγούδια για τη θάλασσα» την Παρασκευή 27/5 και του συγκροτήματος «Νέα Τάξη Πραγμάτων» το Σάββατο 4/6 (με την υποστήριξη του ΦΟ.Δ.Σ.Α Σύρου), ενώ το Σάββατο 28/5 και την Πέμπτη 2/6 θα προβληθούν ντοκιμαντέρ με θεματολογία «Οι υποθαλάσσιοι κρυμμένοι θησαυροί & οι απειλές τους» 1 & 2, αντίστοιχα.

Στο Έργο συμμετέχουν: το Πανεπιστήμιο Πατρών, που είναι και ο Συντονιστής του Έργου (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), η TERRANOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια της  «Εβδομάδας χωρίς πλαστικές σακούλες» θα πραγματοποιηθούν πολλές δραστηριότητες πολιτιστικής και περιβαλλοντικής φύσεως σε συνεργασία και με τους φορείς της Σύρου, των οποίων η υπάρχουσα συνεργασία καθίσταται εξαιρετικά πολύτιμη στην επίτευξη των κύριων στόχων της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η τυπική διάρκειά του, το έργο LIFE DEBAG θα υλοποιήσει μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης με άξονα το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, φαινόμενο για το οποίο, παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, η γνώση των πολιτών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ελλειμματική.

Το Έργο LIDE DEBAG μέσα από τις Δράσεις του επιδιώκει την παροχή έγκυρων πληροφοριών όσον αφορά επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα και θεματικές της σύγχρονης περιόδου σε σχέση με την πλαστική σακούλα και το θαλάσσιο περιβάλλον και οικοσυστήματα. Συγκεκριμένα, την εναρμόνιση της Ελλάδας με την Οδηγία 720/2015/ΕΚ και τις υπόλοιπες σχετικές  νομοθεσίες σε εθνικό επίπεδο, επίσημα στοιχεία κατανάλωσης πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στα θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως επίσης και εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με την πλαστική σακούλα και μέτρα πολιτικής για τη μείωση της χρήσης της.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση