Ποιοι κάνουν πράξη την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Καινοτομία, νέες επενδύσεις, καινούργια προιόντα και εξαγωγές είναι τα συστατικά, που χαρακτηρίζουν την λειτουργία και την ανάπτυξη πολλών αγροδιατροφικών επιχειρήσεων της χώρας.

Αυτό προέκυψε από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων βιομηχανιών και επιχειρήσεων (αγροδιατροφικών και του ευρύτερου πρωτογενή τομέα), οι οποίες συμμετείχαν σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κατά τη διάρκεια του Money Show Θεσσαλονίκης.

Ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις τέτοιων επιχειρήσεων είναι οι εξής:

- Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Βέροιας VENUS (κομπόστα ροδακίνου και εμπορία φρούτων) συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας στο πεδίο του συμπύρηνου ροδακίνου και της κομπόστας. Τα τελευταία τρία χρόνια παραχωρεί δωρεάν στους 528 παραγωγούς-μέλη του νέες ποικιλίες ροδακίνου με 15ετές συμβόλαιο αποκλειστικής παραγωγής.  Οι εξαγωγές του καλύπτουν τις περισσότερες μεγάλες ξένες αγορές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία, ενώ πλέον δραστηριοποιείται και στο κομμάτι των νωπών φρούτων, αλλά και στην εξαγωγή γεμιστών ελαιών.

- Η εταιρεία Προϊόντα Γης Βοΐου ΑΒΕΕ (παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία οσπρίων) στοχεύει στο να καταστήσει τη δυτική Μακεδονία ένα εθνικό κέντρο παραγωγής οσπρίων. Με συμβολαιακή γεωργία παράγει ψιλές φακές, φασόλια, ρεβύθια και ρύζι, έχοντας δρομολογήσει σταδιακά τον διπλασιασμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων, τις οποίες διαχειρίζεται. Εκτός από την εγχώρια αγορά, κατευθύνει τα προιόντα της και σε 8 ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σλοβακία, ΗΠΑ κα..

- Η Τυροκομείο Αρβανίτης Α.Ε. είναι μία πρότυπη και εξαγωγική μονάδα παραγωγής τυροκομικών στην κεντρική Μακεδονία. Οι εξαγωγές της έχουν χαρίσει και πολλές διεθνείς διακρίσεις στα Global Cheese Awards με την φέτα της να διακρίνεται ανάμεσα στα καλύτερα ΠΟΠ τυριά της Ευρώπης.

- Η εταιρεία ΑΓΡΟΦΛΟΡΑ ΑΕ τροφοδοτεί την ελληνική αγορά, αλλά και πολλές ξένες αγορές εδώ και 10 χρόνια, με φυτοχώματα και υποστρώματα για καλλωπιστικά φυτά. Διαθέτει μία μοντέρνα μονάδα που μεταποιεί, επεξεργάζεται και συσκευάζει τύρφη και λιπάσματα, με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή Λάκκωμα Χαλκιδικής. Ο όμιλος των εταιρειών ΑΓΡΟΧΟΥΜ AE και ΑΓΡΟΦΛΟΡΑ ΑΕ προετοιμάζεται μέσω της σύστασης ενός νέου εταιρικού σχήματος να προχωρήσει στην υλοποίηση επένδυσης ύψους 10 εκατ. ευρώ για την παραγωγή καλλωπιστικών φυτών με προορισμό τις αγορές της Γερμανίας, Ολλανδίας, Ιταλίας κα.

- Ρίγανη, λεβάντα δενδρολίβανο, τσάι του βουνού, φασκόμηλο κτλ, περιλαμβάνονται μεταξύ των προιόντων της εταιρείας ΜΥΡΕΨΟΣ ΙΚΕ από το Κιλκίς, η οποία συνενώνει αγρότες-καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Παράγει και καλλυντικά προιόντα, ενώ πολύ σύντομα θα λανσάρει σειρά ροφημάτων με βάση το τσάι του βουνού, το μελισσόχορτο, το θυμάρι και διάφορα μείγματα, καθώς και μία νέα σειρά ειδών με βάση το χαμομήλι.

- Το βουβαλίσιο κρέας, που το έτος 2001 είχε κατανάλωση στην Ελλάδα μόλις 150 κιλά και πέρσι έφτασε τους 50 τόνους, αποτελεί το παραγωγικό αντικείμενο της Ζ. Μπόρας Ζ. & ΣΙΑ ΕΕ, που είναι μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας τόσο του βουβαλίσιου όσο και άλλων κρεάτων στη Λιβαδιά Σερρών. Οι πωλήσεις της πραγματοποιούνται μόνο στην Ελλάδα, λόγω περιορισμένης παραγωγής, ενώ η ζήτηση πλέον για βουβαλίσιο κρέας είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση