Το λαθρεμπόριο χτυπάει και τα ροδάκινα της Β. Ελλάδας

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ανάμεικτη εικόνα παρουσιάζει αυτή την περίοδο η μεταποιητική κονσερβοβιομηχανία και οι εξαγωγικές-οικονομικές επιδόσεις της, οι οποίες μπορεί να επλήγησαν από τις απεργίες στα λιμάνια (που πλέον ανεστάλησαν), αλλά την ίδια στιγμή η τελική παραγωγή κομπόστας ροδακίνου (συμπύρηνο) αναμένεται ότι θα παραμείνει κοντά στους 300.000 τόνους.

Η ποσότητα αυτή είναι πλησίον των επιπέδων παραγωγής, που καταγράφει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται εγκατεστημένες στις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας και Πέλλας και επί της ουσίας αποτελούν το “βαρύ πυροβολικό” της μεταποιητικής κονσερβοβιομηχανίας της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως το πρώτο τετράμηνο του 2016 καταγράφουν ανοδική πορεία, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οι εξαγωγές όλων των νωπών φρούτων και λαχανικών.

Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, αυξήθηκαν με θετικό ρυθμό 43,2% κατ' όγκο το πρώτο τετράμηνο φέτος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και ανήλθαν σε 580.938 τόνους. Την ίδια στιγμή, η αξία τους αυξήθηκε κατά 24,5%, φθάνοντας στα 328,390 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο του 2016 οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών θα είναι αυξημένες έναντι του 2015, υπερβαίνοντας τους 1,5 - 1,6 εκατ. τόνους.

Παράνομη διακίνηση

Παράλληλα, όπως δήλωσε στη Greenagenda.gr o πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος κ. Κώστας Αποστόλου, αξιοσημείωτες ποσότητες ροδακίνου διακινούνται με παράνομο τρόπο προς τη Βουλγαρία και έτσι νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, ενώ παράλληλα χάνει έσοδα το κράτος.

Απόρροια αυτού του φαινομένου είναι ότι υπολογίζεται πως μπορεί να σημειωθεί πτώση έως και πάνω από 40% φέτος στη διάθεση συμπύρηνων ροδάκινων στη Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με την περσινή δύσκολη χρονιά, παρόλο που τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι πιο πολλά, σε σχέση με πέρσι.

Το τελευταίο αυτό φαινόμενο είναι επίσης ανησυχητικό και καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, καθώς παρουσιάζεται μία σχεδόν ανεξέλεγκτη επέκταση της καλλιέργειας συμπύρηνου ροδακίνου.

Η μεταποιητική κονσερβοβιομηχανία εκτιμάται πως μπορεί να απορροφήσει το πολύ 480.000 τόνους, τους οποίους και δύναται να διαθέσει εμπορικά.

Οι εκτιμήσεις για τις φετινές φυτεύσεις καταδεικνύουν μια περαιτέρω αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης.

Έτσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος όταν σε δύο- τρία χρόνια τα δέντρα αυτά μπουν στην παραγωγική διαδικασία, οι εισκομιζόμενες ποσότητες πρώτης ύλης να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δύναται η εγχώρια βιομηχανία να διαθέσει στη διεθνή αγορά.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση