Το άγρυπνο μάτι των εθελοντών πυροσβεστών στη Σιθωνία (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Με συχνές περιπολίες οι εθελοντές πυροσβέστες βρίσκονται σε εγρήγορση και προσπαθούν να συνδράμουν σε κάθε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς. Με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και τη Συκιά, η Ομάδα Πυροπροστασίας Εθελοντών Αγίου Νικολάου της Χαλκιδικής και η Ομάδα Εθελοντών Πυροπροστασίας και Προστασίας της Φύσης ΔΗΜΟΥ ΤΟΡΩΝΗΣ  «ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ», πέρα από την πρόληψη, ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες κάθε φορά που θα ξεσπάσει φωτιά στη Σιθωνία.

Η Ομάδα Πυροπροστασίας Εθελοντών Αγίου Νικολάου της Χαλκιδικής δημιουργήθηκε το 2006 από τον Αθανάσιο Ευαγγελινό. Η Ομάδα αποτελείται από 250 άτομα και διαθέτει 8 οχήματα. Με περιπολίες πρωί και βράδυ επιτηρείται η περιοχή από τον Άγιο Νικόλαο έως τη Σάρτη. Στο νοτιότερο άκρο της Σιθωνίας το ίδιο σημαντική είναι η παρουσία και της δεύτερης εθελοντικής ομάδας «ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΠΕΑΝ έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού  Σώματος για τη σημαντική προσφορά της.

1

«Είμαστε σε εγρήγορση,  όταν ξεσπάσει η φωτιά γινόμαστε μία γροθιά, ως ταχεία δύναμη επέμβασης μπαίνουμε στη μάχη με τις φλόγες», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Μιχάλης  Καραγιάννης, μέλος της Ομάδας.

Η Ομάδα Εθελοντών Πυροπροστασίας και  Προστασίας της φύσης ΔΗΜΟΥ ΤΟΡΩΝΗΣ  «ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ» συστήθηκε το 2008.

«Διαθέτουμε δυο οχήματα και επιτηρούμε την πευκόφυτη περιοχή μας. Οτιδήποτε γίνει αντιληπτό ενημερώνουμε τις αρμόδιες αρχές», τόνισε ο εθελοντής πυροσβέστης Χαράλαμπος Δραμουντάνης.

Οι εθελοντές πολλές φορές αντιλήφθηκαν έγκαιρα την εκδήλωση πυρκαγιάς και έδρασαν αστραπιαία με αποτέλεσμα η συμβολή τους να είναι καθοριστική στην κατάσβεση της. Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας είναι περίπου 60 εκ των οποίων τα 15 είναι ενεργά.

«Έχουμε σημαντικές διακρίσεις για την προσπάθειά μας, ενώ συμμετέχουμε σε πολλές δενδροφυτεύσεις», σημείωσε ο κ. Δραμουντάνης.

2

«Οι εθελοντικές ομάδες συνδράμουν σημαντικά στη πρόληψη αλλά και την κατάσβεση των πυρκαγιών. Οι δυναμικές αυτές ομάδες αποτελούν τιμή για εμάς και βρισκόμαστε στο πλευρό τους παρέχοντάς τους υλικοτεχνική υποδομή», επισήμανε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση