Διευρύνει την παραγωγή του ο Συνεταιρισμός Αρωματικών φυτών Βοΐου Κοζάνης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Παράδειγμα ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα με δραστηριότητα, η οποία αυξάνεται συνέχεια, αποτελεί ο Συνεταιρισμός Αρωματικών φυτών Βοΐου Κοζάνης.

Στόχος του συνεταιρισμού είναι η επέκταση της καλλιέργειας των ρόδων, που καλλιεργούν μέλη του, σε εκτάσεις 1.000 στρεμμάτων, καθώς και άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε έκταση τουλάχιστον 5.000 στρεμμάτων σε επιλεγμένες περιοχές σ’ ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Ο συνεταιρισμός ασχολείται από το 2009 με την προώθηση της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Ν. Κοζάνης.

Τα προϊόντα του μέχρι στιγμής είναι τα αιθέρια έλαια ρόδων, λεβάντας, ρίγανης και κέδρου, ροδόνερο, λεβαντόνερο, ριγανόνερο, εκχυλίσματα ρόδων και καλέντουλας, τσάι του βουνού και τσάι τριαντάφυλλο, γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο κ.α..

Ο συνεταιρισμός έχει 60 μέλη και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των μελών ξεπερνούν τα 500 στρέμματα, τα περισσότερα στην περιοχή του Βοΐου. Η καλλιέργεια των ρόδων επεκτείνεται πλέον και στους 4 νομούς της Δυτικής Μακεδονίας σε περισσότερα από 150 στρέμματα, η λεβάντα σε 100 στρέμματα και η ρίγανη σε 30 στρέμματα.

Για την παραγωγή ενός κιλού ροδέλαιου, απαιτούνται να αποσταχθούν, με ατμό, 3-5 τόνοι ροδοπέταλα, ενώ πωλείται πανάκριβα. Για να γίνει μια σταγόνα από αυτό το έλαιο χρειάζονται περίπου 30 ροδοπέταλα και δεν υπάρχει χημικό υποκατάστατο του.

Η συγκομιδή του πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τις 5.30 το πρωί και για ένα τρίωρο, αφού εάν ο ήλιος δει τα ροδοπέταλα, δεν επιτυγχάνεται η άριστη ποιότητα τους.

Το ροδέλαιο είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο αιθέριο έλαιο στην αρωματοποιία, ενώ χρησιμοποιείται για καλλυντικά, για αρωματοθεραπεία, ως ηρεμιστικό και αντικαταθλιπτικό και ως ήπιο αντισηπτικό.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του ελαίου της λεβάντας, κάθε στρέμμα δίνει 300 με 400 κιλά άνθη, η απόσταξη των οποίων αποφέρει οχτώ κιλά λάδι. Οι παραγόμενες ποσότητες καλύπτουν τη ζήτηση σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ ποσοστό αυτών αποστέλλεται και στην Κύπρο, όπου υπάρχουν τρία σημεία πώλησης, εκ των οποίων το ένα διοχετεύει το προϊόν και στις αραβικές χώρες.

Η ελληνική λεβάντα έχει κατακτήσει και τις αγορές της Ελβετίας και της Ταϊβάν, ενώ η αύξηση της σχετικής παραγωγής του συνεταιρισμού τα επόμενα χρόνια θα επιτρέψει την είσοδό του και σε νέες αγορές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση