Έντονη δυσαρέσκεια Αποστόλου για το «ελληνικό» γιαούρτι Τσεχίας

Τη δυσαρέσκεια της Ελλάδος και τη ρητή διαφωνία με το σχέδιο νόμου της Τσεχίας που έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη χρήση του ονόματος «ελληνικό» γιαούρτι και γιαούρτι «ελληνικού τύπου» σε γιαούρτια που παρασκευάζονται στην Τσεχία, εκφράζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, με επιστολές που απέστειλε στον Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάτις και στον Επίτροπο για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Φιλ Χόγκαν.

Στις επιστολές ο κ. Αποστόλου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετη στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, όπου αναγράφεται ότι οι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.

«Ελληνικό γιαούρτι είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος. Ο όρος «ελληνικό» γιαούρτι είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος είτε ως στοιχείο σήματος είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί παρασκευαστές απομιμήσεων προσπαθούν να θεμελιώσουν ακόμα και με εικόνες ένα σύνδεσμο μεταξύ του προϊόντος τους και της Ελλάδας», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός.

Παράλληλα, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσει λύσεις που να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και να μην διευκολύνουν την καταχρηστική αξιοποίηση της φήμης των ελληνικών προϊόντων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.