CityCrop: Ένας λαχανόκηπος στο σαλόνι σας!

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μπορείτε να φανταστείτε να έχετε παραγωγή λαχανικών (μαρούλι, σπανάκι, ρόκα), βοτάνων (βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη), μικρών φρούτων (φράουλες, τοματίνια), ακόμα και βρώσιμων λουλουδιών (καλέντουλα, ροδοπέταλα, κ.ά.) μέσα στο σπίτι σας;

Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλά μία ελληνική διακεκριμένη start-up επιχείρηση, η CityCrop – Automated Indoor Farming, το έχει κάνει πραγματικότητα.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση μάλιστα επιλέχθηκε ανάμεσα σε 425 εταιρίες διεθνώς, από το Startupbootcamp IoT|Connected Devices, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης ανάπτυξης επιχειρήσεων με έδρα το Λονδίνο.

Το Startupbootcamp IoT|Connected Devices είναι ένα ειδικό acceleration program για startups που ασχολούνται με έξυπνες, διασυνδεδεμένες συσκευές στο πλαίσιο τόσο των καταναλωτικών IoT (wearables, διασυνδεδεμένα σπίτια, κ.ά.), όσο και των βιομηχανικών IoT (έξυπνο περιβάλλον, έξυπνα εργοστάσια και έξυπνη λιανική πώληση). Το πρόγραμμα συνεργάζεται με τις εταιρίες Premier Farnell, MJ Hudson, RPD, Wildfire PR και HWTrek, καθώς και με επενδυτές όπως οι Cisco Investments και DLL.

H CityCrop έχει δημιουργήσει την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, η οποία βασίζεται στην υδροπονία και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καλλιεργούν φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα όλο το χρόνο σε εσωτερικό χώρο (σπίτι, γραφείο, κ.ά.), σε συνδυασμό με mobile εφαρμογή.

Ιδρυτές της επιχείρησης είναι οι κ.κ. Χρήστος Ραφτογιάννης και Ευρυβιάδης Μακρίδης.

Η συσκευή CityCrop, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υδροπονίας, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να καλλιεργεί χωρίς φυτοφάρμακα, 3 φορές πιο γρήγορα, με 60% λιγότερο λίπασμα και έως 98% λιγότερη κατανάλωση νερού απ’ό,τι θα χρησιμοποιούσε σε μια συμβατική καλλιέργεια.

Το μέγεθος της μηνιαίας παραγωγής εξαρτάται από το είδος των φυτών που καλλιεργούνται. Ένας μέσος όρος ορίζεται στα 5-7 κιλά ανά μήνα, δηλαδή 200g ανά ημέρα -όσο ζυγίζει ένα μαρούλι για μια ημερήσια σαλάτα.

Χάρη στο μοντέρνο και πρακτικό της σχεδιασμό η συσκευή τοποθετείται εύκολα σε όλους τους χώρους (από την κουζίνα μέχρι το σαλόνι) και απευθύνεται όχι μόνο σε ιδιώτες, αλλά και επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης, της διαμονής, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού, ακόμα και της εκπαίδευσης.

Η συσκευή, συνδέεται με ένα λογισμικό στο οποίο έχει κανείς πρόσβαση μέσω του smartphone του (με mobile app).

citycrop2

Η CityCrop αξιοποιεί το wi-fi του χώρου στον οποίο έχει τοποθετηθεί και η διαδικασία της καλλιέργειας ξεκινά. Ο χρήστης, μέσω του app επιλέγει τους σπόρους που θα καλλιεργήσει και τους τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στην εφαρμογή. Στη συνέχεια, τοποθετεί τους σπόρους στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στη συσκευή και δίνει την εντολή για να ξεκινήσει η καλλιέργεια.

Η πραγματική καινοτομία της συσκευής CityCrop έγκειται στους προηγμένους αλγόριθμους, οι οποίοι δημιουργούν το κατάλληλο μικροκλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη απόδοση για κάθε είδος καλλιέργειας. Με τους κατάλληλους αισθητήρες ελέγχεται η θερμοκρασία, η υγρασία, ο φωτισμός και το pH στο νερό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση