«Ρυπαίνεις, πληρώνεις» το δόγμα της ΠΚΜ για το περιβάλλον

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Το τιμόνι της αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε πρόσφατα ο Κώστας Γιουτίκας. Με εντολή του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα βρίσκεται σε μια δύσκολη αποστολή επίλυσης των προβλημάτων για το περιβάλλον.

Ο κ. Γιουτίκας, μιλώντας στη Greenagenda.gr  τόνισε ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ κινείται στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτός που παράγει ρύπους και απόβλητα οφείλει να συμμορφωθεί και να πληρώσει. Για τις επενδύσεις ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων υποστήριξε ότι ο δήμος χρειάζεται να μην διαχειρίζεται τίποτα, να αδειοδοτεί λίγα πράγματα και μόνο να ασκεί αυστηρό έλεγχο για το εάν τηρούνται οι προδιαγραφές της κάθε επένδυσης.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι είναι προτιμότερο οι υπάλληλοι των υπηρεσιών Περιβάλλοντος να πραγματοποιούν τυχαίους ελέγχους και όχι κατόπιν ραντεβού.

Ανακοίνωσε, δε, ότι θα εκδοθεί φέτος έγκαιρα απαγορευτικό για την επικίνδυνη καύση αγροτικών υπολειμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Τόνισε, παράλληλα, ότι οι βιολογικοί καθαρισμοί δεν λειτουργούν όπως στην αρχή της λειτουργίας τους.

Σε ό,τι αφορά την ανοιχτή πληγή της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην περιοχή των παλαιών βυρσοδεψίων, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα δρομολογηθεί η αποκατάσταση της περιοχής.

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να εγκρίνει τον Σεπτέμβριο τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Εθνικού Σχεδίου για τα επικίνδυνα απόβλητα από την ΠΚΜ.

Ως το 2020, όπως προβλέπεται στο σχέδιο, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί όλο το δίκτυο υποδομών διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Ακόμη πιο φιλόδοξος είναι ο στόχος της εξάλειψης της ανεξέλεγκτης διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων ως το 2018.

«Τον Σεπτέμβριο με τον ΠΕΣΔΑ θα δεσμευτούμε έναντι όλων για την υλοποίηση του. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην έννοια της κυκλικής οικονομίας για να ανακτήσουμε και να επαναχρησιμοποιήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε και τα υπολείμματα θα πηγαίνουν σε σύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής είτε απορριμμάτων είτε αποβλήτων.  Η ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων δυστυχώς συνεχίζεται  από κάποιους ασυνείδητους  με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε ρέματα και χωράφια. Για πρώτη φορά υπάρχει ψηφισμένος ο ΕΣΔΑ με τον οποίο θα διαχειριστούμε τα απόβλητα επικίνδυνα ή μη εντός της χώρας. Στη φιλοσοφία μας για τον ΠΕΣΔΑ, τον οποίο θα εγκρίνουμε σύντομα, είναι ότι αυτός που παράγει ρύπους και απόβλητα οφείλει να συμμορφωθεί και να πληρώσει», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ερωτηθείς για τις επενδύσεις που αφορούν την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, ο κ. Γιουτίκας επισήμανε ότι «η δική μου φιλοσοφία είναι πως το δημόσιο δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας, να μην διαχειρίζεται ο δήμος ούτε και το δημόσιο. Χρειάζεται μόνο να βάζει κανόνες και τίποτα άλλο, ούτε πρέπει να αδειοδοτεί το δημόσιο, λίγα πράγματα να αδειοδοτεί μόνο. Κατά την προσωπική μου άποψη το κράτος πρέπει να κάνει μόνο αυστηρούς ελέγχους. Έχουμε κόσμο που βρίσκεται μέσα στο γραφείο. Πρέπει οι υπάλληλοι της Περιφέρειας που έχουν τη γνώση να βγουν έξω και να ελέγξουν αν τηρούνται οι προδιαγραφές της κάθε επένδυσης. Κάθε μέρα να δουν το χώρο απόθεσης  αποβλήτων, τη βιομηχανία, τον βιολογικό καθαρισμό αν τηρούνται οι προδιαγραφές. Όχι  δειγματοληπτικούς ελέγχους μετά από καταγγελία. Είναι προτιμότερο να γίνονται τυχαίοι έλεγχοι και όχι με ραντεβού. Δεν πρέπει να πηγαίνουμε τιμωρητικά αλλά πρέπει να αισθανθεί ο κάθε επιχειρηματίας την παρουσία μας».

Αναφερόμενος στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σημείωσε ότι «δεν είμαστε τόσο χάλια, είμαστε καλά. Μετρήσεις γίνονται από σταθμούς της Περιφέρειας, του Πανεπιστήμιου και του Δήμου. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει μειωθεί η κίνηση των οχημάτων αλλά και η βιομηχανική παραγωγή.

Για την επικίνδυνη καύση αγροτικών υπολειμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη ο κ. Γιουτίκας ήταν κατηγορηματικός ότι θα εκδοθεί απαγορευτικό έγκαιρα. «Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα για την καύση αγροτικών υπολειμμάτων που γίνεται  κάθε Σεπτέμβριο και  Οκτώβριο. Πέρσι επιβάλαμε διοικητικές πράξεις, φέτος όμως οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τους αγρότες νωρίτερα. Για αυτό τον λόγο, σύντομα θα γίνει σύσκεψη στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου και θα προσκαλέσουμε και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρέπει  να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν κάποιοι αγρότες προχωρήσουν σε καύση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της on line σύνδεσης μπορεί να βγάλει φωτογραφία και να μειώσει 5% την επιδότηση του κάθε παραβάτη. Έτσι ο καλλιεργητής θα το ξανασκεφθεί. Εμείς οφείλουμε να βγάλουμε απαγόρευση  και να ενημερώσουμε από τώρα.  Θα βγάλουμε απαγορευτικό καύσης στη περιοχή NATURA από την εθνική οδό και κάτω».

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι θα ζητήσει να ενημερωθεί για την κατάσταση των βιολογικών καθαρισμών. «Οι βιολογικοί καθαρισμοί έγιναν. όμως πάσχουμε στη λειτουργία και τη συντήρηση τους. Είμαι σίγουρος ότι οι βιολογικοί  δεν λειτουργούν όπως στην αρχή της λειτουργίας τους. Ο βιολογικός καθαρισμός είναι ένα εργαλείο και πρέπει να δουλεύει σωστά. Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλία θα ζητήσουμε στοιχεία από τον κάθε Δήμο και θα κάνουμε συστάσεις αν δεν δουλεύουν σωστά. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσω επισκέψεις στις ΔΕΥΑ. Εμείς θα ζητήσουμε χημικές αναλύσεις από τους δήμους και σε συνεργασία μαζί τους θα βρούμε λύσεις. Δεν αρκεί να επιβάλουμε μια ποινή ,όταν σκάσει ένα πρόβλημα  και επιβαρύνεται μια περιοχή. Σε όλους τους βιολογικούς  θα γίνει αυτό  και όχι μόνο των  δήμων. Άρα όπως θα ζητήσω να το φτιάξει ο δήμος  το ίδιο θα συμβεί και από έναν επιχειρηματία. Έχει νόημα να κάνουμε πρόληψη, ενημέρωση και υποστήριξη οικονομική μέσω του ΠΕΠ. Εντός του 2017 αναμένεται να υπάρξει  ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του ΠΕΠ για τη συντήρηση και βελτίωση των βιολογικών καθαρισμών.

Σε ό,τι αφορά την ανοιχτή πληγή της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην περιοχή των παλαιών βυρσοδεψίων εκτίμησε ότι «με το πρόγραμμα, προϋπολογισμού περίπου 80 εκ. ευρώ της Μητροπολιτικής  Ενότητας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μια από τις στρατηγικές δράσεις είναι να γίνει η απορρύπανση της τάφρου που καταλήγει  στο Θερμαϊκό Κόλπο. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την περιοχή και πιστεύω ότι εντός του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της περιβαλλοντικής αποκατάστασης».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση