Ελληνικό application «ασπίδα» για τον γεωργό, την παραγωγή και το περιβάλλον

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη προσφέρει ένα καινοτόμο ελληνικό application, το CropDiagnosis, που πραγματοποιεί ολοκληρωμένη διαχείριση παθογενειών σε μία καλλιέργεια, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και φτάνοντας μέχρι την προτεινόμενη εφαρμογή του κατάλληλου προϊόντος.

Μέσα από ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, ο χρήστης προχωρά στη διάγνωση του προβλήματος, επιλέγει το κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν και λαμβάνει αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής.

Η εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη για «κατέβασμα» σε κινητά με λειτουργικό Android και σύντομα θα είναι και για συσκευές με λειτουργικό IOS.

To CropDiagnosis δίνει τη δυνατότητα για αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας, αποφυγή λαθών τα οποία κοστίζουν σε χρήμα αλλά και σε χρόνο και προστασία της υγείας του γεωργού, καθώς δεν εκτίθεται άσκοπα σε χημικά.

Επιπλέον, επιτυγχάνεται μείωση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο έδαφος και στα γεωργικά προϊόντα, λόγω της ορθολογικής χρήσης τους.

Η λήψη κατάλληλων φυτοπροστατευτικών μέτρων στις καλλιέργειες είναι κρίσιμη ώστε να αντιμετωπισθούν οι παθογόνοι παράγοντες οι οποίοι επιφέρουν ασθένειες και ζημίες στα φυτά.

crop

Στο πρώτο στάδιο του application ο χρήστης εισάγει κάποιες βασικές πληροφορίες για την καλλιέργεια όπως: είδος, στάδιο ανάπτυξης, έδαφος, χαρακτηριστικά προβλήματος κ.ά. ενώ η εφαρμογή εντοπίζει αυτόματα την τοποθεσία και λαμβάνει στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το σύστημα καταλήγει σε πιθανές διαγνώσεις και εμφανίζει στην οθόνη σχετικές εικόνες. Ο χρήστης καλείται να επιλέξει ποια εικόνα ταυτίζεται με την κατάσταση του φυτού, ώστε να καταλήξει στη διάγνωση.

Με κριτήριο τη διάγνωση, η εφαρμογή επιλέγει και εμφανίζει σε λίστα τις κατάλληλες δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για κάθε ουσία ο χρήστης μπορεί να διαβάσει περισσότερες πληροφορίες (μέθοδος εφαρμογής, τρόπος δράσης, σημάνσεις επικινδυνότητας κ.ά., τιμή), ώστε να διαλέξει ποια επιθυμεί να εφαρμόσει. Αφού επιλέξει, το CropDiagnosis παρουσιάζει αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής (τρόπος παρασκευής ψεκαστικού υγρού, δοσολογία, ιδιαίτερες προφυλάξεις κ.ά.).

Η βάση δεδομένων του είναι πλήρως ενημερωμένη με τα είδη των καλλιεργειών, τα είδη των παθογόνων παραγόντων, απεικονίσεις συμπτωμάτων, σημείων και συνδρόμων των φυτονόσων και τις φυτοπροστατευτικές δραστικές ουσίες και τα χαρακτηριστικά αυτών.

Πηγές πληροφόρησης αποτελούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανοιχτά δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Οργανισμό Φυτοπροστασίας (European and Mediterranean Plant Protection Organization) και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ε.Ε. (Directorate-General for Health and Food Safety) κ.ά..

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση