Η «πράσινη» ιστορία πίσω από τις δύο μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο (φωτο+vid)

Αφιερωμένες στην πλούσια πανίδα και τη μοναδική χλωρίδα της Βραζιλίας είναι οι μασκότ των 31ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, που εκκινούν απόψε με την τελετή έναρξης στο στάδιο Μαρακανά, στις 2 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος.

Ο λόγος για τους γλυκύτατους Vinicius και Tom. Οι επίσημες μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων είναι δύο αξιάγαπητοι... τύποι, που αντιπροσωπεύουν την άγρια φύση και την άγρια ζωή της χώρας όπου φιλοξενείται εφέτος το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά στη μακρόβια ιστορία τους που διεξάγονται σε χώρα της Νότιας Αμερικής.

Αν και οι δύο χαρακτήρες μπορεί να μοιάζουν γλυκείς και σχετικά απλοί, η ιστορία προέλευσής τους είναι πραγματικά διαποτισμένη με συμβολισμό για το πώς η Βραζιλία πήρε τους Αγώνες.

OLY-2016-RIO-WORKS


vin3

Σχεδόν 325.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στη δημόσια ψηφοφορία που έγινε το 2014, και το τελικό αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά υπέρ της πρότασης να τιμηθούν οι Βραζιλιάνοι τραγουδιστές-θρύλοι της Bossa Nova, Vinicius de Moraes και Tom Jobim.

«Η επιλογή των ονομάτων Vinicius και Tom προσθέτει ακόμα περισσότερη "Brazilianness" στις μασκότ μας, που είναι οι πρεσβευτές των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ρόλος τους είναι να διαδώσουν τα μηνύματα και τις αξίες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών κινημάτων, σε διάφορα ακροατήρια, ιδιαίτερα τα παιδιά και τη νεολαία», δήλωσε η Μπεθ Λούλα, Brand Director του Rio 2016.

Rio 2016 OG, Games preparation, 2016 - Opening of the Megastore Rio 2016 in Copacabana. Tom, the Paralympic mascot.

Ενώ οι δύο φίλοι μοιράζονται καθήκοντα μασκότ, ο Vinicius είναι η επίσημη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ο Tom είναι στην πραγματικότητα η επίσημη μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ο Vinicius είναι ένα «μείγμα όλων των ζώων που ζουν στη Βραζιλία, που γεννήθηκε από την έκρηξη της χαράς, όταν ανακοινώθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2009, ότι το Ρίο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Λατρεύει να κάνει νέους φίλους από όλο τον κόσμο, αλλά ο καλύτερος φίλος του είναι ο Tom. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, αποστολή του είναι «(…) να εξαπλωθεί η χαρά σε όλο τον κόσμο και να γιορτάσει τη φιλία που ανθίζει μεταξύ των ανθρώπων».

Από τη στιγμή που ο Vinicius είναι μια συγχώνευση κάθε ζώου της Βραζιλίας, είναι λογικό ότι ο Tom θα είναι ένα μείγμα από κάθε φυτό της χώρας. Στην ιστοσελίδα του, ο Tom περιγράφει τον εαυτό του ως ένα μαγικό πλάσμα που χρησιμοποιεί «τη δημιουργικότητα, την ευφυΐα και αποφασιστικότητα», για να επιτύχει τους στόχους του, σημαντικές ιδιότητες για τη μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Πιο αναλυτικά, ο σχεδιασμός του Vinicius αναπαριστά την ευκινησία και τη σβελτάδα της γάτας, την ταλάντευση-λίκνισμα των μαϊμούδων και τη χάρη των ιδιαίτερων πτηνών. Τα χέρια και τα πόδια του χαράκτηρα μπορούν να απλωθούν σε απεριόριστες αποστάσεις.

Από την άλλη, το design του Τομ παραπέμπει στα φυτά των τροπικών δασών της Βραζιλίας. Μάλιστα, μπορεί να αφαιρεθεί οποιοδήποτε από τα φύλλα που στελεχώνουν την κεφαλή του.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2016, Carlos Άρθουρ Νούζμαν, δήλωσε ότι το κοινό έκανε καλή δουλειά στην επιλογή των Vinicius και Tom ως μασκότ του Ρίο.

«Τα ονόματα των Vinicius και Tom αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως συνώνυμα με την αριστεία, η οποία είναι σύμφωνη με αυτό που  θέλουμε να επιτύχουμε με τους Αγώνες του Ρίο. Εκτός από το γεγονός ότι εκπροσωπούν την πανίδα και τη χλωρίδα της Βραζιλίας, οι μασκότ μας συνδέουν επίσης με το καλύτερο μέρος της μουσικής μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη νεολαία», είπε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση