Μέχρι τον Δεκέμβριο οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι στη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Μετά από δικαστική διαμάχη προέκυψε, τελικά, ανάδοχος για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο Θανάσης Παππάς, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας. Όπως είπε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Ανακύκλωση, Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων, Τοπική Αυτοδιοίκηση», στο περίπτερο του δήμου στη ΔΕΘ, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει μέρος του έργου συνολικού αριθμού 80 υπόγειων κάδων. Πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση που θα συμβάλλει στην αισθητική της πόλης και υλοποιείται από τον δήμο.

Απαντώντας σε ερώτηση της Greenagenda.gr, o κ. Παππάς διαβεβαίωσε ότι «είναι θέμα ημερών η εγκατάσταση του ανάδοχου του έργου για την υπογειοποίηση των πρώτων κάδων απορριμμάτων. Εκτιμώ ότι στο επόμενο τρίμηνο, τουλάχιστον στους χώρους που έχουμε ήδη ετοιμάσει δηλαδή στην πλατεία Χρηματιστηρίου και την Αγία Σοφία θα έχουμε υπόγειους κάδους. Θα ακολουθήσουν η Πλατεία Αριστοτέλους και το ιστορικό κέντρο της πόλης».

g

Ο κ. Παππάς, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόγραμμα ευρείας υπογειοποίησης των κάδων στην πόλη, υπογράμμισε ότι «μετά την απένταξη του έργου από το Jessica θα έχουμε εκ νέου την ένταξη του σε νέο πρόγραμμα μάς διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί».

Το συνολικό κόστος της υπογειοποίησης ανέρχεται σε 5,24 εκατ. ευρώ.

Κριτική για την απουσία της ενεργειακής αξιοποίησης στον νέο ΕΣΔΑ

Παράλληλα, ο κ. Παππάς εμφανίστηκε επικριτικός κατά της κυβέρνησης, επειδή δεν συμπεριλαμβάνεται η ενεργειακή αξιοποίηση στον νέο ΕΣΔΑ.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει φοβικότητα  στην ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών όταν χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία κάνουν εισαγωγές απορριμμάτων για την 100% καύση τους. Εμείς προτιμούμε να ρυπαίνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και να ξοδεύουμε πολλά χρήματα ενώ μπορούμε να δώσουμε ρεύμα στα σχολεία. Η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να λέει όχι στην ενεργειακή αξιοποίηση».

g3

Στην εισήγηση του με θέμα: «Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων-Το επόμενο βήμα: Σχεδιασμός και Υλοποίηση» παρουσίασε τους βασικούς άξονες για τη διαχείριση των αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης.

Αναφερόμενος στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, ο ίδιος τόνισε ότι «οι στόχοι εν πολλοίς είναι ανέφικτοι. Οι στόχοι έως το 2020 είναι δύσκολο ή και αδύνατον να επιτευχθούν».

Για το 2017, υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αντιστροφή της κατάστασης και σε άλλα ρεύματα ανακύκλωσης όπως μπαταριών, ηλεκτρικών συσκευών, λιπαντικών και ελαίων, ρούχων κ.α.

Πράσινα σημεία, ΣΜΑ Ευκαρπίας και ανακύκλωση γυαλιού

Μίλησε, επίσης, για την αναγκαιότητα  των πράσινων σημείων, αλλά και το πρόβλημα στέγασής του στη Θεσσαλονίκη. «Χρειάζεται να δημιουργήσουμε πράσινα σημεία σε όλες τις γειτονιές αλλά και μεγάλα σημεία στην περιαστική περιοχή της Θεσσαλονίκης για να κάνουμε περισσότερη ανακύκλωση. Δεν μπορούμε όμως να τα κάνουμε επειδή χρειάζεται μια νομοθετική ρύθμιση που να καθορίζει τις χρήσεις γης», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αναφέρθηκε και σε όσους αντιδρούσαν στην κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας. «Όσοι θεωρούσαν ότι οι ΣΜΑ είναι καταστρεπτικοί για το περιβάλλον, σήμερα αυτοί πιάνουν μια κανονικότητα. Ενώ μας έλεγαν ότι είναι έγκλημα η δημιουργία του στην Ευκαρπία τώρα προσχώρησαν στην άποψη είναι ένα μέτρο για κανονικούς ανθρώπους», τόνισε.

g3

Παρουσίασε τα οικονομικά οφέλη από την ανακύκλωση για το 2015 και, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό αχνοφαίνεται και για το 2016.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κουτσουράκης, υπεύθυνος έργου της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΕΕΑΑ), μίλησε για την ανακύκλωση Συσκευασιών και  το Ειδικό Ρεύμα Γυαλιού.

Κάνοντας έναν απολογισμό για τη συλλογή γυαλιού ανέφερε ότι το ρεύμα αυτό της ανακύκλωσης προχωρά με ικανοποιητικούς αριθμούς. «Οι 360 κώδωνες γυαλιού οι οποίοι εξυπηρετούν 630 επιχειρήσεις μας έδωσαν 300 τόνους για το 2014, 320 τόνους το 2015 και το οκτάμηνο του 2016 έχουμε συγκεντρώσει 280 τόνους και πιθανόν να υπερκαλύψουμε τους στόχους μας. Αυτό μας δείχνει ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα, όλα αυτά γίνονται με τη συνεργασία του δήμου αλλά την ενημέρωση των πολιτών», υπογράμμισε.

Για τις προοπτικές της ανακύκλωσης, ο κ. Κουτσουράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι αρκετά ελπιδοφόρο το έργο της ανακύκλωσης εν τούτοις χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσπάθεια, λέγοντας: «Είναι θετικό ότι παρουσιάζεται έστω μια μικρή αλλά και σταθερή ανοδική τάση της ανακύκλωσης του μπλε κάδου ενώ διαπιστώνεται  μια σημαντική αύξηση των δρομολογίων».

Ο Ιάκωβος Σαρηγιάννης, γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρίας ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. στη εισήγηση του μίλησε για τα τοπικά Σχέδια Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων. Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση».

Συμμεριζόμενος την άποψη του κ. Παππά, σημείωσε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τον ΕΣΔΑ δεν είναι εφικτοί. «Ακόμη και αγώνες ταχύτητας να κάνουμε αλλά και να διαθέταμε τους οικονομικούς πόρους δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο. Οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί  είναι το ζητούμενο, αν δεν πιέζονται από κάποιες ημερομηνίες χρηματοδοτήσεων δεν πετυχαίνουν το στόχο τους», επισήμανε.

Ο  Γεώργιος Ζαλίδης, καθηγητής Α.Π.Θ. παρουσίασε το αποτέλεσμα της εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος με θέμα: «Ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων και πράσινη επιχειρηματικότητα στον αστικό ιστό για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ''SAFEWASTECYCLE IPA, Διασυνοριακό Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ-ΠΓΔΜ 2007-2013''».

«Ελπίζω να πάμε από την πιλοτική εφαρμογή στην καθολική αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων», τόνισε ο κ. Ζαλίδης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση