Σε έξαρση οι υδροσίφωνες στην Ελλάδα

του Νίκου Αβουκάτου

Ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες έχει προκαλέσει η έξαρση του φαινομένου των υδροσιφώνων στο Ιόνιο Πέλαγος και το Αιγαίο Πέλαγος, κυρίως βόρεια της Κρήτης.

Το δυτικό τμήμα της χώρας δοκιμάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από έντονα καιρικά φαινόμενα. Η ολοένα και αυξανόμενη εμφάνισή τους επιβεβαίωνει τις εκτιμήσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επιστημόνων.

Ο διευθυντής του Kέντρου Mετεωρολογικών Eφαρμογών του EΛΓA, Μιχάλης Σιούτας, μιλώντας στη Greenagenda.gr, επισήμανε ότι «σύμφωνα με τη συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου, υπάρχει αυξητική τάση τόσο των υδροσιφώνων όσο και των ανεμοστρόβιλων στην ξηρά. Αυτά τα πολύ έντονα φαινόμενα είναι πιθανό στο μέλλον να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα αλλά και σφοδρότερα».

«Πρέπει να έχουμε μια χαρτογράφηση του φαινομένου αλλά και να βελτιώσουμε τις προβλέψεις μας ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Βέβαια είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε ποιο σημείο θα εκδηλωθούν, πάντως γνωρίζουμε ότι εμφανίζονται μπροστά από τις έντονες καταιγίδες και πρέπει να είμαστε προνοητικοί για να διασφαλίζουμε τον εαυτό μας και τις υποδομές», πρόσθεσε ο κ. Σιούτας.

Τα φαινόμενα αυτά είναι τοπικά και ισχυρά το τελευταίο διάστημα στην Ηλεία αλλά και τη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου. Στις 8 Σεπτεμβρίου η ταχύτητα του άνεμου στην περιοχή ξεπέρασε τα 200 χλμ και ήταν κατηγορίας 2.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Κλιματολογίας, διευθυντή του Εργαστηρίου Κλιματολογίας και του Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Νάστου.«Την κλιματική αλλαγή δεν την αναμένουμε, είναι εδώ και περιμένουμε περισσότερα να δούμε», είπε ο ίδιος και τόνισε ότι πρέπει να στηθούν ραντάρ για την έγκαιρη πρόγνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι ανεμοστρόβιλοι.

Παλαιότερα, ο Γουέιντ Ζιλάγκι από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας των Υδροσιφώνων του Τορόντο είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη του «υγρού Κυκλώνα».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους επιστήμονες του Κέντρου, η έξαρση του φαινομένου οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφολογία του Ιονίου, ειδικά στο σημείο που συναντά του Κρητικό πέλαγος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λαμβάνει χώρα το 13ο Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, όπου σημαντικό ενδιαφέρον θα έχουν οι εισηγήσεις για την εξέλιξη του κλίματος αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση