Εντείνονται οι προσπάθειες εντοπισμού της πηγής δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Έως τα τέλη Οκτωβρίου οριοθετεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον εντοπισμό της πηγής της έντονης δυσοσμίας που κατακλύζει εδώ και μήνες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη Greenagenda.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ, Κώστας Γιουτίκας, «μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα εκτιμώ ότι θα έχουμε εντοπίσει την πηγή της ρύπανσης που προκαλεί την έντονη δυσοσμία».

Επανέλαβε, δε, ότι εξετάζεται το θέμα της απόκτησης κατάλληλου εξοπλισμού για την επιπλέον μέτρηση των ενώσεων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα της πόλης.

Αυτοψία από Πατουλίδου

disosmia-3

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου μαζι με τους δημάρχους Κορδελιού - Ευόσμου και Δέλτα επισκέφθηκαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Η κα. Πατουλίδου τόνισε ότι «στοχεύουμε στον εντοπισμό της πηγής ρύπανσης. Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι πρόθυμα να συμβάλουν στην απόκτηση εξοπλισμού για την καταγραφή των επιπλέον ενώσεων».

Από την πλευρά του, ο κ. Σούλας υπογράμμισε ότι «τα ΕΛΠΕ μας διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι υπαίτιοι αυτοί για την έντονη δυσοσμία ενώ προσφέρθηκαν να συμβάλουν στον εντοπισμό της πηγής της ρύπανσης».

Ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος έκανε λόγο για επιτήδειους οι οποίοι, με τις ανεύθυνες και παράνομες δραστηριότητες, συνεχίζουν το επικίνδυνο έργο τους.

disosmia-4

«Μας ζητήθηκε και θα συμβάλουμε στην αγορά του ειδικού εξοπλισμού που θα καταγράφει επιπλέον πληθώρα ενώσεων, δηλαδή μεγαλύτερο πλήθος, ιδίως χημικών ενώσεων για να προσδιοριστεί ποια ένωση δημιουργεί το πρόβλημα. Ακόμη, θα ρίξουμε το βάρος μας στη μέτρηση των μερκαπτάνων», ανέφερε ο Νίκος Ζαχαριάδης, διευθυντής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Πατουλίδου: Ασυνείδητοι ίσως απορρίπτουν απόβλητα στις αποχετεύσεις

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής, η κα. Πατουλίδου είπε: «Μετά από την πολύμηνη διερεύνηση του φαινομένου της δυσοσμίας στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου από τις υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του δήμου, καθώς και τον αποκλεισμό άλλων περιοχών, αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες εντοπίζουν την εντονότερη δυσοσμία και την μεγαλύτερη πυκνότητα οσμών στην τοπική κοινότητα Κορδελιού».

«Παράλληλα προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο η δυσοσμία να προέρχεται μέσα από τις αποχετεύσεις, όπου ενδέχεται ασυνείδητοι να απορρίπτουν ουσίες – απόβλητα που δημιουργούν χημικές ενώσεις, με συνέπεια να προκαλείται δυσοσμία», συμπλήρωσε.

Η κα. Πατουλίδου διευκρίνισε ότι μετά τις διαπιστώσεις αυτές θα διερευνηθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας και σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση