Δίχτυ προστασίας για το δάσος της Δαδιάς

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος (ΠΔ), για τον χαρακτηρισμό ως «Εθνικό Πάρκο», του δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου ετέθη χθες σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η συγκεκριμένη έκταση περιλαμβανόταν στις περιοχές που με υπουργικές αποφάσεις, κυρίως του 2008 και 2009, είχαν κηρυχθεί «Εθνικά Πάρκα». Σύμφωνα όμως με τον νόμο 1650/1986 και τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ Επτ. 3595/2007), η οριοθέτηση μιας περιοχής ως προστατευόμενης χρήζει αυξημένης νομικής κατοχύρωσης με προεδρικό διάταγμα και όχι με ΚΥΑ. Δείτε ολόκληρο το σχέδιο ΠΔ, πατώντας ΕΔΩ.

Ως εκ τούτου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης έθεσε το σχέδιο ΠΔ για το δάσος της Δαδιάς σε διαβούλευση για έναν μήνα. Το συγκεκριμένο σχέδιο ΠΔ διαφοροποιείται από την ισχύουσα ΚΥΑ, κυρίως σε επίπεδο όρων και περιορισμών.

Ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης ορίζονται δύο ζώνες (Α1 και Α2), συνολικής έκτασης 78.000 στρεμμάτων. Επίσης, μια έκταση 350.000 στρεμμάτων ορίζεται ως περιοχή Β, η οποία υποδιαιρείται στις ζώνες Β1, Β2α, Β2β, Β2γ και Β3. Όλες οι ζώνες αποτυπώνονται σε ειδικό χάρτη.

Ειδικότερα, εντός των ορίων των ζωνών Α1 και Α2, μεταξύ άλλων επιτρέπονται:

* Επιστημονική έρευνα φυσικών οικοσυστημάτων και ειδών χλωρίδας και πανίδας, συστηματική παρακολούθηση οικολογικών παραμέτρων και η αρχαιολογική έρευνα.
* Εκτέλεση ειδικών διαχειριστικών έργων και εφαρμογή μέτρων και τεχνικών που αποσκοπούν στην αποκατάσταση, προστασία, διατήρηση, βελτίωση και ανάδειξη των ειδών και των βιοτόπων τους.
* Κατασκευή, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία υποδομών, (παρατηρητήρια, πινακίδες και όριο - σήματα, επιστημονικός εξοπλισμός και υποδομές φύλαξης και προστασίας από φυσικές καταστροφές, υποδομές ξεκούρασης επισκεπτών, ξύλινα ή πέτρινα καθίσματα, στέγαστρα, βρύσες) από φυσικά υλικά εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
* Η κυκλοφορία και στάθμευση τροχοφόρων για την προστασία και φύλαξη της περιοχής και την εξυπηρέτηση των νόμιμα υφιστάμενων εγκαταστάσεων και ασκούμενων δραστηριοτήτων μόνο στις νόμιμα υφιστάμενες οδούς προσπέλασης.
* Φωτογράφηση και κινηματογράφηση για επαγγελματικούς σκοπούς μετά από έγκριση και χορήγηση σχετικής αδείας του Φορέα Διαχείρισης.
* Καλλιέργεια των υφιστάμενων αγρών, εφόσον δεν έχουν εγκαταλειφθεί και δασωθεί.
* Ελεύθερη βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων, η λειτουργία υφιστάμενων μαντριών και στεγάστρων και η συντήρηση και κατασκευή υδρομαστεύσεων και μόνιμων ποτίστρων.
* Μελισσοκομία, σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μ. από τις οικοτουριστικές διαδρομές και τις σχετικές υποδομές.
* Εγκατάσταση νέων μαντριών και στεγάστρων σίτισης κτηνοτροφικών ζώων με ευκόλως αποσπώμενα υλικά.
* Ημερήσια οργανωμένη (ομαδική) και μεμονωμένη επίσκεψη, με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την άθληση, εκτός των οχλουσών δραστηριοτήτων, όπως αθλητισμού με τροχοφόρα και της αναρρίχησης.

Εντός των ορίων της Ζωνών Β1, Β2α, Β2β, Β2γ και Β3 επιπλέον των χρήσεων στις Ζώνες Α1 και Α2, μεταξύ άλλων, επιτρέπονται:

* Δασικές υλοτομικές εργασίες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτους, εκτός της περιόδου αναπαραγωγής συγκεκριμένων για κάθε ζώνη ειδών.
* Η χρήση, η συντήρηση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων οικοτουριστικών υποδομών.
* Η θήρα
* Η ερασιτεχνική αλιεία στα ρέματα
* Εγκατάσταση και λειτουργία οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων με δυνατότητα λειτουργίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους κ.λπ.

Κατοικία στα 10 στρμ

Στις ζώνες Β1, Β2α και Β3 θα επιτρέπεται η εγκατάσταση νέων μαντριών και στεγάστρων καθώς και κινητών υποδομών σίτισης κτηνοτροφικών ζώων με ευκόλως αποσπώμενα υλικά. Μόνο στις ζώνες Β2β και Β2γ θα επιτρέπεται η εγκατάσταση επαγγελματικών εργαστηρίων χαμηλής όχλησης και μεταποιητικών μονάδων αγροτικών και άλλων τοπικών προϊόντων, η εγκατάσταση πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, μονάδων βιομάζας ισχύος μικρότερων των 10 μεγαβάτ, μικρών, μέχρι 10 kW φωτοβολταϊκών και άλλων μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Η κατοικία θα επιτρέπεται στις συγκεκριμένες ζώνες με κατώτατο όριo κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων να oρίζεται σε δέκα στρέμματα.

Επίσης, στις συγκεκριμένες ζώνες θα επιτρέπεται η ανέγερση αγροτουριστικών καταλυμάτων έως κλειδιών κλειδιών ή τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων ή κατοικιών σε μονάδες οικίσκων μέχρι και τεσσάρων δωματίων.

Στη Ζώνη Β3 θα επιτρέπεται και η εγκατάσταση κινητών αλμεκτηρίων και τυροκομείων σε μορφή κοντέινερ τα οποία να τηρούν πλήρως όλες τις προδιαγραφές σχετικά με την παραγωγή και διάθεση των παραπροϊόντων της μεταποίησης.

Η Δαδιά με στοιχεία και αριθμούς

* Βρίσκεται στον νομό Έβρου και εκτείνεται σε 428.000 στρέμματα, από τα οποία τα 72.900 στρέμματα είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη.

* Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο εκατοντάδων πτηνών. Εκεί συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

*Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είναι ορχιδέες, 104 πεταλούδες, 12-13 αμφίβια, 29 ερπετά και 60-65 θηλαστικά (εκ των οποίων 24 νυχτερίδες).

* Το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση