Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για την αειφορία, παρουσία αυτοχθόνων του Αμαζονίου

Ημερίδα με θέμα «Η εφαρμογή των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», διοργανώνεται τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του έργου “EYD 2015 -Το μέλλον που θέλουμε”, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα EuropeAid. Δείτε όλο το πρόγραμμα της ημερίδας, πατώντας ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, στην πρωινή ενότητα θα περιλαμβάνει, παρουσιάσεις των δράσεων για την επίτευξη των στόχων της αειφορίας των ΟΤΑ της Γερμανίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, για το έργο των οργανισμών των Αυτοχθόνων του Ρίο Νέγκρο, για την κλιματική αλλαγή και το CoP21 καθώς και στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Η εφαρμογή των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και η Ελληνική πραγματικότητα», μεταξύ εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Sustainable Solutions Network του ΟΗΕ.

Στην απογευματινή ενότητα θα οργανωθούν τέσσερα εργαστήρια με θέματα: “Αειφόρος Ενέργεια”, “Ανθεκτικές & Βιώσιμες Πόλεις”, “Καταναλωτικά Πρότυπα/Εναλλακτικοί τρόποι ζωής” και “Βιώσιμη Διαχείριση Οικοσυστημάτων & Δασών”.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Οργανισμών των Αυτοχθόνων του Αμαζονίου.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον συντονιστή του φορέα των Οργανισμών Αυτοχθόνων στην Βραζιλιάνικη Αμαζονία (COIAB), Maximiliano Correa Menezes και την Carla de Jesus DIAS βιολόγο-ανθρωπολόγο που εργάζεται στο Βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Κοινωνικών θεμάτων (ISA). Ο Maximiliano Correa Menezes, παλαιότερα είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οργανισμών Αυτοχθόνων του Ρίο Νέγκρο (FOIRN) και με αυτόν το ρόλο έχει επισκεφθεί την Ευρώπη το 2012.

Σκοπός της επίσκεψής τους είναι να παρουσιάσουν τη ζωή των ιθαγενών και τον πολιτισμό τους, το δάσος του Αμαζονίου που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα τελευταία χρόνια και να ανταλλάξουν απόψεις με τους Ευρωπαίους πολίτες για ένα κοινό βιώσιμο μέλλον.

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, θα επισκεφθούν το Δήμο Θέρμης για να συζητήσουν εκπαιδευτικά θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση της προσχολικής ηλικίας καθώς και με τις μορφές της άτυπης εκπαίδευσης που εφαρμόζονται στο δήμο. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα επισκεφθούν το δάσος των Σκουριών και την περιοχή όπου θα υπάρξουν εξορυκτικές δραστηριότητες και θα συζητήσουν με τον Δήμο Αριστοτέλη.

Η Θεσσαλονίκη θα είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας τους στην Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει επίσης, την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Τσεχία.

Η αντιπροσωπεία συνοδεύεται από την Sara Schmitt Pacifico,  εκπρόσωπο της Climate Alliance, Γερμανίας.
Η Climate Alliance είναι ένα παγκόσμιο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Δήμων που συνεργάζονται με Αυτόχθονες πληθυσμούς που διαβιούν στα τροπικά δάση. Για περισσότερα από 25 χρόνια, οι Δήμοι-μέλη της Climate Alliance συνεργάζονται με τους αυτόχθονες για το παγκόσμιο κλίμα. Τα μέλη του δικτύου είναι 1.700 από 26 ευρωπαϊκά κράτη και έχουν 2 κοινούς στόχους:

  • Τη μείωση των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου  και
  • Την προστασία των Τροπικών Δασών του Αμαζονίου

Στο εταιρικό σχήμα του έργου «EYD 2015 - Το μέλλον που θέλουμε», συμμετέχει η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ και φορείς από τη Γερμανία, το Λουξεμβούργου, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Κροατία και από τις κοινότητες του Αμαζονίου. Το έργο στοχεύει στην:

  • κινητοποίηση της πολιτικής υποστήριξης των Ευρωπαϊκών Τοπικών Αυτοδιοικήσεων στην μετά το 2015 (Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης) αναπτυξιακή στρατηγική
  • κατανόηση της σπουδαιότητας της πολιτικής υποστήριξης των διεθνών αναπτυξιακών δεσμεύσεων
  • ευαισθητοποίηση των πολιτών και συμμετοχή τους στην μετά το 2015 διαδικασία
  • προώθηση πολιτικών για την εξάλειψη της φτώχειας μέσω της Αειφόρου Ανάπτυξης σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο,
  • συμβολή στην αλλαγή της στάσης ζωής των Ευρωπαίων πολιτών προς μια αειφόρο εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση