27η Agrotica: Το κριθάρι σε Κρήτη και Κύπρο δοκιμάζεται από την κλιματική αλλαγή

του Νίκου Αβουκάτου 

«Πώς θα μπορούσε να θωρακιστεί η χώρα μας  απέναντι στην κλιματική αλλαγή;». Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί τους έλληνες ερευνητές, αφού το φαινόμενο επιφέρει μεγάλο και αρνητικό αντίκτυπο στους αγρότες.

Τα ανησυχητικά σενάρια αφορούν τη μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών, τις συχνότερες καταστροφές, αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα του εδάφους κ.ά..

Η προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην Κλιματική Αλλαγή αποτελεί για τους επιστήμονες ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για εκτενή έρευνα. Τη σπουδαιότητα αυτή ανέδειξε η ημερίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην 27η Agrotica, με θέμα «Ερευνητικές δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή στον Δασικό και Αγροτικό Τομέα».

Ένα, λοιπόν, από τα σημαντικά εργαλεία, που μάλιστα βρίσκεται σε στάδιο εφαρμογής στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη (εφαρμόζεται και σε Κύπρο, Σικελία), είναι το LIFE Adapt2clima. Το έργο αναπτύσσει το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει την προσαρμογή του γεωργικού τομέα των νησιών της Μεσογείου στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου του 2019.

Η Άννα Κάραλη, υποψήφια διδάκτορας και εξωτερικός συνεργάτης του ΕΑΑ, παρουσίασε τις καθοριστικές παραμέτρους του έργου. Όπως είπε, εξετάζονται διάφορα σενάρια καλύπτοντας τις θερμοκρασιακές συνθήκες που θα επικρατούν στο άμεσο μέλλον, δηλαδή την περίοδο 2031-2060. Η ίδια, στην εισήγησή της, παρουσίασε γεωργικά μοντέλα και μια σειρά από κλιματικούς δείκτες: υδρολογικούς, γεωργικούς και κοινωνικοοικονομικούς.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η παραγωγή του κριθαριού στη, Κρήτη (κυρίως σε Ρέθυμνο και Χανιά, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία) και τη Σικελία αναμένεται να μειωθεί έως 20%  ενώ στο πολλές περιοχές της Κύπρου θα υπερβεί το 20%.

Παρουσίασε, μάλιστα, και μια σειρά μέτρων προσαρμογής των καλλιεργειών στο φαινόμενο της μεταβολής του Κλίματος:

- Αποτελεσματικότερες μέθοδοι άρδευσης,
- Βελτίωση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης ακραίων καιρικών φαινομένων
- Εφαρμογή των αρχών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας
- Αναβάθμιση του επιπέδου και του δικτύου των παρεχόμενων γεωργικών συμβουλών σε θέματα σχετικά με την προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή
- Ενίσχυση των τοπικών θεσμών σε θέματα υποστήριξης της προώθησης των μέτρων προσαρμογής

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση