Το «τείχος» της Πίνδου: Η μισή Ελλάδα πνίγεται, η άλλη μισή διψά (χάρτες)

του Νίκου Αβουκάτου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στη χώρα μας. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι έχουν άμεση σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη μελέτη των ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας των θαλασσών οδηγεί σε αύξηση του αριθμού καταιγίδων στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία.

Φέτος επίσης παρατηρούμε ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, κυρίως όμως στη Δυτική Πελοπόννησο όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί, με τα κυριότερα γεγονότα από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι σήμερα. Αντίθετα, η ΝΑ χώρα πλήττεται από ξηρασία, αφού οι τελευταίες σημαντικές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν τον περασμένο Μάιο, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα της βροχόπτωσης.

Η πορεία της βροχόπτωσης από πέρυσι μέχρι σήμερα, με την καφέ σκιαγραφημένη περιοχή να δείχνει την απόκλιση από τον μέσο όρο (το πάνω όριο είναι ο μέσος όρος και το κάτω ο φετινός υετός)

Η πορεία της βροχόπτωσης από πέρυσι μέχρι σήμερα, με την καφέ σκιαγραφημένη περιοχή να δείχνει την απόκλιση από τον μέσο όρο (το πάνω όριο είναι ο μέσος όρος και το κάτω ο φετινός υετός)

«Είναι φυσιολογικό για την περιοχή των Δωδεκανήσων το καλοκαίρι να μη σημειώνονται βροχοπτώσεις αφού δεν υπάρχουν συνοπτικά συστήματα να τροφοδοτήσουν την κατώτερη και μέση τροπόσφαιρα με υγρασία, ενώ το ισχυρό μελτέμι μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες βροχόπτωσης», τόνισε στη Greenagenda.gr o Σταύρος Ντάφης - Φυσικός, Μετεωρολόγος - Πολυτεχνείο Παρισιού, Εργαστήριο Δυναμικής Μετεωρολογίας Επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ανέφερε, δε, ότι «τον Σεπτέμβριο ο μέσος όρος ύψους βροχόπτωσης (υετού) δεν υπερβαίνει τα 10mm, με τις πρώτες σημαντικές βροχές να πέφτουν από τα μέσα Οκτωβρίου και κυρίως το δεύτερο μισό του Νοέμβρη. Το πρόβλημα το φετινό υδρολογικό έτος είναι ότι εκδηλώθηκαν λίγες βροχοπτώσεις και με μεγάλη ραγδαιότητα και έτσι δεν έγινε σωστή πλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα. Το ύψος υετού φέτος υπολογίζεται περίπου στο 1/3 του μέσου όρου».

«Η Κρήτη», σημείωσε ο κ. Ντάφης  «αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανομβρίας αν και ο μέσος όρος υετού είναι μεγαλύτερος από αυτόν των Δωδεκανήσων, ιδιαίτερα στα δυτικά του νησιού, το τελευταίο εξάμηνο εκδηλώθηκε μόλις μία ισχυρή καταιγίδα η οποία προκάλεσε και καταστροφές σε καλλιέργειες».

Kατανομή των ακραίων φαινομένων, με κόκκινο οι ανεμοστρόβιλοι, με πράσινο το μεγάλο χαλάζι, με κίτρινο καταστροφικοί άνεμοι, με μπλε πλημμύρες και με το σύμβολο του κεραυνού ζημιές από κεραυνούς

Kατανομή των ακραίων φαινομένων, με κόκκινο οι ανεμοστρόβιλοι, με πράσινο το μεγάλο χαλάζι, με κίτρινο καταστροφικοί άνεμοι, με μπλε πλημμύρες και με το σύμβολο του κεραυνού ζημιές από κεραυνούς

«Τα βαρομετρικά χαμηλά της Κεντρικής Μεσογείου παραμένουν μακριά, δυτικά από τη χώρα μας, και τα μέτωπα που στέλνουν στην περιοχή μας βρίσκουν στο "τείχος" της Πίνδου, περνώντας δύσκολα ανατολικότερα και εξασθενώντας πολύ γρήγορα», πρόσθεσε ο κ. Ντάφης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό φαίνεται και στον χάρτη κατανομής του υετού για το 2016 μέχρι σήμερα με δεδομένα από το μεγαλύτερο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα που συντηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Πελ/νήσου, της Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας έχουν φτάσει ή ξεπεράσει σημαντικά τον μέσο όρο υετού της τελευταίας 30ετίας.

Ποσοστό βροχόπτωσης μέχρι στιγμής για το 2016 στην Ελλάδα σε χιλιοστά

Ποσοστό βροχόπτωσης μέχρι στιγμής για το 2016 στην Ελλάδα σε χιλιοστά

Στον αντίποδα, η Θράκη, τα νησιά του Αν. Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη και η Αν. Στερεά καταγράφουν τιμές υετού πολύ χαμηλότερα από το μέσο ύψος υετού.

«Βλέπουμε λοιπόν μια χώρα χωρισμένη στα δύο χώρα, από πλευράς κατανομής της βροχόπτωσης φέτος, και αυτό οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο. Η τροχιά των βαρομετρικών χαμηλών διατηρήθηκε αρκετά δυτικότερα από τη χώρας μας, από ό,τι συνήθως, και οι δυτικές περιοχές της Ελλάδας επωφελήθηκαν από αρκετά μέτωπα το πρώτο 6μηνο του 2016. «Το καλοκαίρι επίσης αρκετές καταιγίδες σημειώθηκαν στις βορειοδυτικές ηπειρωτικές περιοχές καθώς η αστάθεια στην ατμόσφαιρα ήταν παρατεταμένη (ψυχρή ανώτερη ατμόσφαιρα) κάτι που όμως δεν επηρεάζει τις θαλάσσιες περιοχές (η θάλασσα είναι πιο ψυχρή από την ξηρά το καλοκαίρι)», υπογράμμισε ο κ. Ντάφης.

Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας ότι «θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη 1-2 μήνες πριν ανησυχήσουμε για την ξηρασία στα ανατολικά της χώρας μας αφού ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι πιο υετοφόροι μήνες του έτους και αν το φαινόμενο επιμείνει τότε τα προβλήματα θα είναι σημαντικά τη νέα χρονιά, εκτός αν δούμε εντυπωσιακή αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τους χειμερινούς μήνες με επικράτηση νοτιάδων. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε πλημμύρες και αλλού σε καταστροφικές ξηρασίες, οπότε η έρευνα συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.