Πότε οι νεοεισερχόμενοι χαρακτηρίζονται ως επαγγελματίες αγρότες

Λεπτομέρειες σχετικά τον χαρακτηρισμό των νεοεισερχομένων ως επαγγελματίες αγρότες, στα πλαίσια του Υπομέτρου 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» (πρόγραμμα Νέων Αγροτών), εμπεριέχει εγκύκλιος που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Νίκος Αντώνογλου.

Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ως αγρότες πριν τον Ιούλιο του 2009 προκειμένου να μπορούν να χαρακτηριστούν επαγγελματίες αγρότες θα πρέπει να προσκομίσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις (περασμένων ετών) και βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν έχει υποβληθεί ΟΣΔΕ από το έτος εγγραφής στον ΟΓΑ.

Αναλυτικά η εγκύκλιος με θέμα «Διευκρινίσεις για τον χαρακτηρισμό των νεοεισερχόμενων ως επαγγελματίες αγρότες» αναφέρει:

«Κατόπιν πολλών ερωτημάτων που πρόεκυψαν με την εφαρμογή της αριθμ. 909/61979/27-5- 2016 (ΑΔΑ: ΩΨΑΝ4653ΠΓ-ΔΙΠ) εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, με θέμα «Εγκύκλιος διευκρινίσεις για τον χαρακτηρισμό των νεοεισερχομένων ως επαγγελματίες αγρότες», στα πλαίσια του Υπομέτρου 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς», σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος ασκούσε εξωαγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο έτος, η οποία συνεχίζεται κατά το τρέχον έτος και αποκτά την αγροτική του εκμετάλλευση το τρέχον έτος, ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση υπολογίζεται με βάση:

α) την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του τρέχοντος έτους ή την Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ του τρέχοντος έτους όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης και

β) την αριθμ. 169653/3-6-11 (ΦΕΚ Β΄ 1181) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Προσδιορισμός της ετήσιας απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση», όπως κάθε φορά ισχύει.

2. Όταν η αγροτική εκμετάλλευση εξαιρείται από την Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης σε αυτήν υπολογίζεται με βάση την αριθμ. 169653/3-6-11 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως κάθε φορά ισχύει.

3. Για τους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, απασχολούμενους στην αλιεία, δεν υπολογίζεται ετήσιος χρόνος απασχόλησης.

4. Στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ ως αγρότης πριν τον Ιούλιο του 2009 τότε μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα εφόσον:

2 α) από την εξέταση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όλων των ετών που έχουν ήδη υποβληθεί από το έτος εγγραφής του στον ΟΓΑ έως και το τελευταίο έτος υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν προκύπτει αγροτικό εισόδημα και

β) δεν έχει υποβληθεί δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ από την ημερομηνία εγγραφής του στον ΟΓΑ μέχρι και το προηγούμενο έτος από το έτος υποβολής της αίτησης στο ΜΑΑΕ, που αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Δείτε την εγκύκλιο, πατώντας ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.