Το ανθρακικό αποτύπωμα καταστρέφει ετησίως 30 τετραγωνικά μέτρα των πάγων της Αρκτικής Θάλασσας

Η κατακόρυφη πτώση της έκτασης των πάγων της Αρκτικής Θάλασσας  είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια της κλιματικής αλλαγής και συνδέεται όλο και περισσότερο με τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στην Ευρώπη και το σφοδρό κύμα ψύχους που πλήττει τις ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη αποκάλυψε μια γραμμική σχέση μεταξύ εκπομπές CO2 και την απώλεια των πάγων της Αρκτικής θάλασσας, η οποία έχει συρρικνωθεί στο ήμισυ τα τελευταία 40 χρόνια.

Η έρευνα η οποία υπολόγισε το αντίκτυπο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην κλιματική αλλαγή έδειξε ότι αν δεν μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η Αρκτική θα χάνει κάθε καλοκαίρι όλο το πάγο της σε περίπου 20 χρόνια..

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ντρικ Νοτζ, στο Max-Planck- Ινστιτούτο Μετεωρολογίας στο Αμβούργο της Γερμανίας υποστηρίζει ότι «οι παρατηρήσεις μας έδειξαν ότι για κάθε τόνο CO2 που ένα άτομο εκπέμπει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, 30 τετραγωνικά μέτρα του Αρκτικού θαλάσσιου πάγου θα εξαφανίζονται το καλοκαίρι».

Η έρευνα, δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, ανέλυσε τη μείωση της έκτασης των πάγων της Αρκτικής Θάλασσας 1953-2015 που οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.