ICARUS: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Καινοτόμες τεχνολογίες που επιτρέπουν την ενεργό συμμετοχή των δημοτών στην ερευνητική διαδικασία (π.χ. φορητοί αισθητήρες έκθεσης σε χημικούς ρύπους σε μορφή βραχιολιού σιλικόνης) προβλήθηκαν σε εκδήλωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου ICARUS, με τίτλο: «Ολοκληρωμένες Λύσεις για την  Κλιματική Αλλαγή και την Μείωση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στα Αστικά Συστήματα» που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Europe Direct του Δήμου Αθηναίων.

Ακόμη, παρουσιάστηκε επίσης η μεθοδολογική προσέγγιση του έργου και δόθηκε στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να αποτελέσουν μέρος του δικτύου του ICARUS, ώστε μέσα από τα αποτελέσματα του έργου να διασφαλιστεί η μέγιστη ποιότητα ζωής στις νεότερες γενιές των κατοίκων των αστικών ιστών.

Επιπλέον συζητήθηκαν προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης προς την ανάπτυξη πράσινων πόλεων με καθαρό αέρα και σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnvE-Lab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), συντονιστή του έργου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (Ε.Α.Τ.Α.) και το Πρόγραμμα "Ανθεκτική Αθήνα"  του δήμου Αθηναίων (Resilient Athens).

Στην εκδήλωση ακούστηκαν απόψεις και ανταλλάχθηκε τεχνογνωσία προς την ενσωμάτωση  των κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών φορέων στο δίκτυο του ICARUS. Μέσα από την εκδήλωση, ενθαρρύνθηκε η συμμετοχή των πολιτών στην εκτέλεση του ερευνητικού έργου με κεντρικό μήνυμα «να γίνει ο πολίτης ερευνητής», ώστε ο σχεδιασμός των ερευνητικών δράσεων, η εκτέλεση και τα αποτελέσματά τους να απαντούν σε πραγματικά προβλήματα του πληθυσμού.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση πλήθος προσκεκλημένων, τόσο διακεκριμένοι επιστήμονες όσο και εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 50, αναδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον για το επίκαιρο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  και ειδικότερα των ανθεκτικών πόλεων και της πράσινης, αστικής και αειφόρου ανάπτυξης.

Στην εκδήλωση συγκεκριμένα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, όπως το Κέντρο Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), της GREEN PEACE, της C40 κ.α., ο κ. Μπίρμπας Δ., Δήμαρχος Αιγάλεω, ο κ. Καμάρας Π., Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, εκπρόσωποι των Δήμων Γλυφάδας και Πειραιά, καθώς και πλήθος πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών από Ελλάδα και εξωτερικό.

Την εκδήλωση συντόνισε ο αν. καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του ICARUS, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συντονιστή εταίρο του έργου και η επ. καθ. κα Ελένη Μυριβήλη, επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων σε Θέματα Βιωσιμότητας.

Διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη συζήτησαν σχετικά με την ενσωμάτωση της μεθοδολογίας του ICARUS σε τοπικά, περιφερειακά και εθνικά σχέδια δράσης, αλλά και για το πολιτικό πλαίσιο προς μία βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Αναλύθηκε η έννοια της αστικής ανθεκτικότητας και το όραμα της Ανθεκτικής Αθήνας, ενώ παρουσιάστηκε η συμβολή του έργου στο Σύμφωνο των Δημάρχων, με σκοπό την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα η κα Ε. Μυριβήλη τόνισε την εξαιρετική συνέργεια και συνάφεια του ICARUS με την περιβαλλοντική πολιτική αντιμετώπισης της αέριας ρύπανσης του δήμου Αθηναίων, και την προοπτική περαιτέρω συνεργειών με το γραφείο αστικής ανθεκτικότητας του Δ. Αθηναίων, ενώ ο κ. Δ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι για την επίτευξη μακροπρόθεσμων φιλόδοξων στόχων, είναι υψίστης σημασίας η συμμετοχική διαδικασία των πολιτών και της κοινωνίας, από τα αρχικά στάδια.

Το έργο ICARUS είναι ένα ερευνητικό έργο με χρηματοδότηση 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχο έχει να διερευνήσει οδούς και να προτείνει εργαλεία, στρατηγικές και πολιτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη ξεκινώντας από 9 Ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Στο έργο ICARUS συμμετέχουν 18 εταίροι από 9 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020.

Εξαιρετικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του έργου αποτελεί η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα μέσω ειδικών εκδηλώσεων και τεχνολογικών εργαλείων να ενημερωθούν για περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία τους, την ποιότητα του αέρα στις πόλεις και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δίνοντάς τους παράλληλα κίνητρα για την υιοθέτηση αντίστοιχων συμπεριφορών.

Περισσότερα για το έργο στο www.icarus2020.eu.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση