ECOWEEK: 11 αειφορικές προτάσεις για πιο «πράσινη» Θεσσαλονίκη

Aειφόρες προτάσεις για διάφορα σημεία της πόλης και νέες ιδέες και λύσεις για περιοχές της Θεσσαλονίκης πρότειναν οι 150 περίπου συμμετέχοντες των εργαστηρίων, κυρίως φοιτητές από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια  του Διεθνούς Συνεδρίου ECOWEEEK, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, από τις 13 έως τις 20 Νοεμβρίου, με τίτλο «Placemaking in One Planet», με χορηγό επικοινωνίας τη Greenagenda.gr.

Τα 11 εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού της ECOWEEK πραγματοποιήθηκαν από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου ως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου και τα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – HELEXPO. Κάλυψαν δε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αγγίζουν διάφορες πτυχές της ζωής της πόλης:

W1 με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείο NOMEN Architects πρότειναν εφήμερες κατασκευές σε δύο περιοχές της Ελλάδας, το Πρασονήσι και το Νεστόριο.

W2 με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείο TSquare Architects και την Αγγελική Χατζηδημητρίου πρότειναν τη βιοκλιματική αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών του Α.Π.Θ και τη μετατροπή τους σε χώρους εργασίας και στέγασης.

W3 με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείο MALVI Architects πρότειναν τη δημιουργία μιας εφαρμογής με στόχο να προάγουν την τουριστική ζωή της πόλης.

W4 με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH Architects πρότειναν ένα δίκτυο παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο της πόλης το οποίο ενθαρρύνει την διάδραση και με εφήμερες κατασκευές που ενώνουν το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον.

W5 με επιμελητές τα δίκτυα των Resilient Thessaloniki, Topio Thessaloniki, Stipo Thessaloniki πρότειναν τη δημιουργία hardware, software, orgware στα πλαίσια του Placemaking.

W6 με επιμελητή τον Γερμανό αρχιτέκτονα και αρθρογράφο Ulf Meyer πρότεινε την μετατροπή ενός τμήματος του πρώην βιομηχανικού κτιρίου του Fix σε ένα κέντρο ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών.

W7 με επιμελητές το δίκτυο αρχιτεκτόνων Urban Transcripts (Eλλάδα, Αγγλία, Ιταλία), πρότειναν τη δημιουργία ενός πράσινου δικτύου - άξονες στις προβλήτες του λιμανιού 2 και 3.

W8 με επιμελητές τo γραφείο Blind +Studio και τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Νάνο πρότειναν ένα μελλοντικό χάρτη με τα μελλοντικά τουριστικά τοπία της πόλης και με τη δημιουργία διαφορετικών σεναρίων.

W9 με επιμελητή τον Παναγιώτη Παράσχου από την Kopa3ka, πρότειναν τη μεταμόρφωση μιας περιοχής σε μέρος φωτεινό και ζωντανό και τη δημιουργία ενός ενοποιημένου δικτύου περιοχών στην πόλη ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους.

W10 με επιμελητές την εταιρία Παρκοτεχνική Α.Ε πρότειναν τη μετατροπή της πλατείας ΧΑΝΘ σε ένα πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κέντρο με την κατασκευή ενός παιδότοπου με αειφόρες πρακτικές και ταυτότητα.

W11 με επιμελητές τους αρχιτέκτονες από το Κόσοβο Dastid Ferati και Astrit Rraci και τη γεωπόνο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής τοπίου, Α.Π.Θ. Δέσποινα Κουίνογλου μελέτησαν την υπάρχουσα ζωή των προσφύγων στο προσφυγικό καταυλισμό στα Λαγκαδίκια μέσω μετρήσεων διαφόρων παραγόντων και πρότειναν τον επανασχεδιασμό και σχεδιασμό δύο κτιρίων με βάσει τις ανάγκες και τα ευρήματα της μεθοδολογικής έρευνας. Το εργαστήριο αυτό θα συνεχίσει τη μελέτη και τις δράσεις του στα πλαίσια της πλατφόρμας της ECOWEEK – Greenhouse.

Το Διεθνές Συνέδριο της ECOWEEK πραγματοποιήθηκε για τέταρτη φορά στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Το Συνέδριο και τα εργαστήρια φιλοξενήθηκαν από τη ΔΕΘ – HELEXPO και τη σχολή ΑΚΤΟ, Art & Design College. Το Διεθνές Συνέδριο ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, περιβαλλοντολόγοι, συγκοινωνιολόγοι και σχεδιαστές από την Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα παρουσίασαν δείγματα και πρακτικές του Placemaking και του αειφόρου σχεδιασμού στον κόσμο.

Την ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη επιμελείται και συντονίζει η Δέσποινα Κουίνογλου, γεωπόνος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής τοπίου στο Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την ομάδα νέων και αναγνωρισμένων επιστημόνων: Ελένη – Βασιλική Αλέξη, Λίνα-Λούνα Καπέτα, Αποστολία Μιχαλού, Δημήτρη Νάνο, Νάταλι Νάνου, Αντώνη Σεμερτσίδη και Ευθυμία Σταματοπούλου.

Το 2015 η ECOWEEK γιόρτασε την πρώτη επέτειο των 10 χρόνων από την ίδρυσή της με μια σειρά δράσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Φέτος, το συνέδριο ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη ολοκλήρωσε μια χρονιά γεμάτη με εκδηλώσεις, διεθνή συνέδρια και εργαστήρια στην Αθήνα, στον Αγ. Νικόλαο, στη Βοσνία, στο Κόσοβο, στη Ρουμανία, στο Ισραήλ και στην Αυστραλία.

Η διεθνής αστική-μη κερδοσκοπική εταιρεία ECOWEEK έχει ως σκοπό της την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και την προώθηση των αρχών της αειφορίας μέσω του σχεδιασμού. Η ECOWEEK είναι ενεργή σε 15 χώρες και έχει δημιουργήσει δίκτυο μελών σε 54 χώρες. Η ECOWEEK ιδρύθηκε το 2005 στην Αίγινα από τον αρχιτέκτονα και σύμβουλο περιβάλλοντος Δρ. Ηλία Μεσσίνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση