Μαρόκο: Επαναχρησιμοποιήσιμα κτήρια στη Σύνοδο για το Κλίμα (φωτο)

Οι Μαροκινοί συντονίστηκαν στο μήκος κύματος της COP22, της διεθνούς Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή, που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Μαρόκο.

Σε μια σειρά από προσωρινές κατασκευές που δημιούργησαν για τη Σύνοδο, οι αρχιτέκτονες (με έδρα το Παρίσι και την Καζαμπλάνκα) Oualalou + Choi, σε συνεργασία με τον Γάλλο αρχιτέκτονα Stephane Malka, επανερμήνευσαν τις παραδοσιακές τεχνικές της δυτικοαφρικανικής χώρας, ανταποκρίθηκαν στο τοπικό κλίμα και παρέδωσαν κτίσματα που μετά το πέρας των εργασιών θα δοθούν για χρήση σε τοπικές ενώσεις στο Μαρακές.

Μια μνημειώδης κατασκευή, ύψους 12 μέτρων και μήκος 50 μέτρων είναι η Πύλη (Ark22). Η σύλληψη των σχεδιαστών παραπέμπει σε μια «πουαντιγιστική σύνθεση»: Όμοια ξύλινα στοιχεία - χρήση ξυλείας από τα τοπικά δάση -, «στοιβαγμένα» κατά τρόπο που να κρύβεται το εσωτερικό αλλά και να προστατεύεται από τον άτεγκτο ήλιο. Η ελαφριά ξύλινη κατασκευή θα αποσυναρμολογηθεί μετά τη Σύνοδο και θα ξανασυναρμολογηθεί μέσα στην πόλη του Μαρακές.

666

Η Agora22 αποτελείται από δύο συμμετρικά ρεστοράν με σαφή αναφορά στην οικοδομική παράδοση των αγροτικών περιοχών. Πολλαπλά αίθρια, βεράντες, φεγγίτες. Προφυλαγμένες αυλές, για συναντήσεις. Ταράτσες που προσφέρουν άνευ προηγουμένου θέα στο γύρω τοπίο.

Τα κτίσματα έχουν κατασκευαστεί από βιώσιμα υλικά.

Οι Μαροκινοί δηλώνουν και μέσω της αρχιτεκτονικής, τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το ιδιαίτερα σημαντικό για την Αλλαγή του Κλίματος στον πλανήτη διεθνές γεγονός.

Το δηλώνουν προς όλους. Και τους αμφισβητίες. Και τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη εκπροσώπους των χωρών. Κυρίως, προς τους αρχηγούς των κρατών-μελών του ΟΗΕ, οι οποίοι θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για δράσεις συγκεκριμένες. Οι οποίοι θα διαβούν την Ark22, θα ξεκουραστούν για λίγο, ενδεχομένως, στην Agora22.

222 333 444 555

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση