Υφαλμύρωση και υπεράρδευση «στραγγίζουν» τη γη στο ΕΠΑΜΑΘ (χάρτες)

του Νίκου Αβουκάτου

Η υπερβολική άρδευση στη περιοχή Βιστωνίδας και Ισμαρίδας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την επιδείνωση του προβλήματος της υφαλμύρωσης. Σύμφωνα με στοιχεία μελετών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσα στη λεκάνη απορροής των δύο λιμνών, ανεβαίνουν επικίνδυνα τα επίπεδα υφαλμύρωσης, φθάνοντας ψηλότερα από τη θάλασσα για χιλιόμετρα.

«Αν συνεχιστεί αυτό, δηλαδή να ανεβαίνει το υφάλμυρο νερό, είναι σίγουρο ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες», τόνισε στη Greenagenda.gr o Μάνος Κουτράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

11

Στο «κόκκινο», λοιπόν, βρίσκεται η νότια ζώνη του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εξαιτίας του προβλήματος της υφαλμύρωσης των υπόγειων υδάτων. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κουτράκη, «χρειάζεται σωστή διαχείριση του νερού άρδευσης, με χρήση ακριβείας. Ο Φορέας Διαχείρισης έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την επιδότηση εξοπλισμού άρδευσης ακριβείας κατά προτεραιότητα, εντός προστατευόμενων περιοχών και ειδικά εντός του ΕΠΑΜΑΘ, ώστε να μπορούν οι αγρότες να υποβάλλουν ένα σχέδιο για να αρδεύονται οι προστατευόμενες περιοχές με ορθό περιβαλλοντικά τρόπο».

Παρά τα προβλήματα υφαλμύρωσης και τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται πρακτικές, όπως το «κανονάκι», που μόνο εξοικονόμηση αυτού του τόσο σημαντικού πόρου δεν προσφέρουν. Η αντιμετώπιση του ζητήματος σε Περιφερειακό επίπεδο γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα.

22

Κάθε χρόνο αποστέλλονται στον Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, πολλές αιτήσεις για γνωμοδότηση για νέες γεωτρήσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη περιοχών που παρουσιάζουν πρόβλημα υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, δημιουργεί μια κατάσταση που χρήζει άμεσης συνολικής αντιμετώπισης με στόχο την αποτροπή της επιπλέον επιβάρυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και την προστασία των γεωργικών εκτάσεων και της αγροτικής παραγωγής, καθώς, όταν χρησιμοποιείται ακατάλληλο νερό για την άρδευση, μακροπρόθεσμα οι εκτάσεις αυτές θα υποβιβαστούν και θα καταστούν μη καλλιεργήσιμες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση