Σχέδιο της ΕΕ για μείωση στη κατανάλωση ενέργειας με τη χρήση ΑΠΕ και την ανακαίνιση κτιρίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο εσωτερικό της κατά σχεδόν ένα τρίτο ως το έτος 2030.Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ΕΕ έχει ήδη προγραμματίσει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% κατά την ίδια περίοδο.

Το σχέδιο εστιάζει  στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανακαίνιση παλαιότερων, λιγότερο αποδοτικών κτιρίων.

«Οι σημερινές προτάσεις έχουν τρεις βασικούς στόχους, την προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση, την επίτευξη μίας παγκόσμιας ηγετικής θέσης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και την παροχή μιας δίκαιης συμφωνίας για τους καταναλωτές», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προς το παρόν, το σχέδιο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της πρότασης, αλλά αν περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο δεσμευτικός στόχος για 30% η ενεργειακή απόδοση αναμένεται να προσελκύσει μέχρι και 177 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ανά έτος, μεταξύ 2021-2030, και να δημιουργήσει περίπου 900.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το στόχο του 30% για την ενεργειακή απόδοση, καθώς θα μειώσει την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ενέργειας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Όπως σημειώνει το BBC, η ΕΕ θα δημιουργήσει επίσης νέα κίνητρα για «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ενέργειας και καινοτόμο σχεδιασμό, προκειμένου να βοηθήσει τους προμηθευτές ενέργειας να κάνουν και οι ίδιοι περικοπές. Μέτρα θα υπάρξουν επίσης για την ενθάρρυνση περισσότερων Ευρωπαίων να παράγουν και να πωλούν το δικό τους ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση