Μονάδα επεξεργασίας νερού με ενέργεια από λύματα στο Άαρχους της Δανίας

H πρώτη πόλη στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί ενέργεια από οικιακά και βιομηχανικά λύματα για τη λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού αναμένεται να γίνει η πόλη του Άαρχους  στη Δανία.

Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του Μαρσέλισμποργκ, η οποία προμηθεύει νερό σε 200.000 κατοίκους θα ξεκινήσει  να παράγει από λύματα περισσότερο από το 192% της ενέργειας της. Το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση αντλιών νερού στη διανομή του καθαρού νερού και αν περισσεύει επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται πίσω στο δίκτυο.

Η μέθοδος για την μετατροπή των λυμάτων σε ενέργεια βασίζεται στο βιοαέριο. Τα απόβλητα και τα λύματα θα διοχετεύονται για επεξεργασία σε αεροστεγείς δεξαμενές με βακτήρια, τα οποία διασπούν τα οργανικά υλικά. Με σταθερή θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου, τα απόβλητα θα παράγουν βιοαέριο (κυρίως μεθάνιο), που καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Αν και η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται σε πολλές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων ως μέσο εξουδετέρωσης επιβλαβών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καμία δεν έχει προσπαθήσει μέχρι τώρα να αξιοποιήσει την ενέργεια για επαναχρησιμοποίηση σε τέτοια κλίμακα.

Οι αναβαθμίσεις της εγκατάστασης κόστισαν περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι το νέο σύστημα θα αποσβέσει το κόστος μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, χάρις στη μείωση του κόστους συντήρησης και το προστιθέμενο όφελος της πώλησης περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Παρόμοια συστήματα σκοπεύουν να εγκαταστήσουν και άλλες πόλεις  της Δανίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση