Η παρατεταμένη ανομβρία ισοπέδωσε την παραγωγή μελιού στην Ελλάδα

του Νίκου Αβουκάτου

Έως και κατά 60% έχει μειωθεί η παραγωγή μελιού στη χώρα μας, λόγω της ανομβρίας, την εφετινή περίοδο, ενώ, πλέον, τίθεται και ζήτημα επιβίωσης των μελισσών.

Όπως ανέφερε στη Greenagenda.gr ο Αχιλλέας Παπαστεργίου, πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής «ΣΙΘΩΝ», «στη Βόρεια Ελλάδα η πτώση εκτιμάται ότι είναι έως 40% ενώ από τη Λάρισα και κάτω φθάνει έως και 60%».

Παράλληλα, λόγω των καιρικών συνθηκών οι μελισσοκόμοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς διαπίστωσαν τη σημαντική μείωση έως 50% στα μελισσοσμήνη.

Στα ανθόμελα, το έλατο, το πορτοκάλι, το κάστανο και το θυμάρι η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική ενώ στα ηλιόσπορα η παραγωγή έχει πέσει έως 60%.

«Μια πολύ κακή μελισσοκομική χρονιά ήταν η φετινή καθώς δεν έβρεξε σε πολλές περιοχές.Έτσι, λοιπόν, κυρίως στην νοτιανατολική νησιωτική χώρα, στην Κρήτη αλλά και στη Θράκη, οι ποσότητες μελιού είναι ιδιαίτερα μικρές στα ανοιξιάτικα ανθόμελα και το έλατο».

«Στη Δυτική Ελλάδα όπου έβρεξε η κατάσταση είναι καλύτερη», δήλωσε από την πλευρά της στη Greenagenda.gr η Χρυσούλα Τανανάκη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για σοβαρό κίνδυνο αφανισμού των μελισσών έκανε λόγο ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου. «Από τη συνεχιζόμενη ανομβρία δεν βρίσκουν νέκταρ και δεν γίνεται η γονιμοποίηση. Αν συνεχιστεί η ανομβρία τον χειμώνα, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Η παραγωγή μελιού στο νησί έπεσε στα 40% φέτος, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο. «Περιμένουμε να βρέξει, διαφορετικά θα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα», είπε ο ίδιος.

«Από τα 100 μελίσσια που διατηρώ, πήρα παραγωγή μόνο από τα μισά. Υπήρξε πρόωρη Άνοιξη και αυτό επηρέασε τις μέλισσες. Τις βροχές που έπεσαν το καλοκαίρι δεν τις θέλαμε και ήταν καταστροφικές για την παραγωγή μελιού», τόνισε ο μελισσοκόμος Γιάννης Ζησόπουλος.

Οι μελισσοκόμοι ψάχνουν να βρουν περιοχές που έχουν βρέξει, όπως για παράδειγμα στην Άρτα και στη Δυτική Πελοπόννησο ή στην Πύλο, ώστε να σώσουν τα μελίσσια τους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση