Ζάκυνθος: Ξανά στον Σκοπό τα σκουπίδια, νέα απειλή η διαρροή στραγγιδίων (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Στον ΧΥΤΑ Σκοπού καταλήγουν και πάλι τα σκουπίδια της Ζακύνθου προκειμένου να εκτονωθεί η επιβαρυμένη κατάσταση στο νησί. Ωστόσο, η συμφωνία που επιτεύχθηκε παραμένει εύθραυστη, ενώ αρκετές ποσότητες με στραγγίδια (υγρά υπολείμματα) ρέουν παντού και απειλούν τον Κόλπο του Λαγανά.

Για την οριστική λύση των σκουπιδιών ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι βρέθηκε ο οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών στη Ζάκυνθο. Όπως προβλέπει το πρώτο στάδιο, άνοιξε ο ΧΥΤΑ στον Σκοπό για δύο μήνες, ενώ το δεύτερο στάδιο αφορά την ενδιάμεση λύση στη θέση Γαλάρος. Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει τη λειτουργία ΧΥΤΥ στη θέση Λίβας.

Η αποκομιδή των σκουπιδιών ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες στην πόλη και τα σκουπίδια καταλήγουν και πάλι στον παράνομο ΧΥΤΑ Σκοπού, παρότι, βέβαια, εκκρεμεί ο προσδιορισμός του προστίμου που έχει επιβληθεί από την ΕΕ για τη κακή λειτουργία του.

Σε «επιφυλακή» παραμένουν οι κάτοικοι στο Καλαμάκι αφού η συνέχιση της εναπόθεσης απορριμμάτων στον Σκοπό θα γίνει μόνο εφόσον ξεκινήσει η αποκατάστασή του.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι του Γάλαρου ετοιμάζουν επίσημη δημόσια παρέμβαση για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο νησί. «Εξαιτίας του κορεσμού του ΧΥΤΑ, οι πρόσφατες  έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τα στραγγίδια να ρέουν παντού, δεν συγκρατούνται και καταλήγουν κατάντη του ρέματος που συνεχίζει στη προστατευόμενη θάλασσα του Λαγάνα», επισήμανε ο Σπύρος Πλέσσας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης ∆ηµόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριµνας Π.Ε. Ζακύνθου.

straggidia-1

Κλιμάκιο του Τμήματος Υγειονομικού της Περιφέρειας (ΚΕΠΕ) έκανε δυο αυτοψίες στον Σκοπό, ένας χώρος που δεν έπρεπε να λειτουργεί  όχι μόνο επειδή είναι κορεσμένος αλλά και εξαιτίας της διαρροής στραγγιδίων.

«Ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι άσχημο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις επιπτώσεις. Είναι επικίνδυνο να καταλήγουν σκουπίδια σε έναν χώρο που βρίσκεται σε πλαγιά και σημειώνονται κατολισθήσεις λόγω  βροχοπτώσεων. Είμαστε υπόλογοι απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έπρεπε να έχουμε πάψει να τον λειτουργούμε», τόνισε στη Greenagenda.gr o κ. Πλέσσας.

Ο ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου έπρεπε να διαχειριστεί και να προγραμματίσει τα απαραίτητα έργα. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις και η μεθοδολογία του προγραμματισμού για την επομένη ημέρα αντιμετώπισε αρκετές εμπλοκές.

straggidia-3

«Εμείς μετά τις αυτοψίες μας ενημερώσαμε το ΦΟΔΣΑ και βρισκόμαστε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων», είπε η Σοφία Θεοδόση προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος  και Υδροοικονομίας της ΠΕ  Ζακύνθου.

Με τις δύο αυτοψίες τον Νοέμβριο και στις αρχές Δεκέμβριο διαπιστώθηκε μια εικόνα απογοητευτική στην περιοχή του Σκοπού. «Τα σκουπίδια είναι ανεξέλεγκτα και τα στραγγίδια ρέουν παντού στη γύρω περιοχή. Ο βιολογικός καθαρισμός που κατασκευάστηκε δεν λειτούργησε ποτέ. Θα επιβάλλουμε πρόστιμα στον υπεύθυνο φορέα, που είναι ο ΦΟΔΣΑ, και ήδη έχουμε ενημερώσει τη δικαιοσύνη», κατέληξε η κα. Θεοδόση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.