Αυτοψία στο εργοστάσιο Χίτζου: Τόνοι αμιάντου δίπλα σε σχολεία (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου 

Σπασμένες πλάκες αμιάντου και διασκορπισμένα μικρότερα κομμάτια του επικίνδυνου αυτού αποβλήτου, συνθέτουν το σκηνικό τρόμου στο κουφάρι του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου Χίτζου απέναντι από σχολικό συγκρότημα στην περιοχή της Πολίχνης, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Σε αυτοψία της Greenagenda.gr, μαζί με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά Σάκη Λαζαρίδη, κατεγράφη μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Τα συγκεκριμένα υλικά, σε συνδυασμό με τη χρόνια έκθεσή τους, όπως είναι γνωστό, θεωρούνται ιδιαιτέρως επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.

amiantos-13

Σε απόστασης αναπνοής από το διαλυμένο εργοστάσιο βρίσκονται ένα Νηπιαγωγείο, ένα Δημοτικό, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο. 

Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές υποθέσεις που συνεχίζει εδώ και δύο περίπου δεκαετίες να απασχολεί τη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο φωτογραφικός φακός της Greenagenda.gr εντόπισε την ανεξέλεγκτη απόθεση αμιαντούχων υλικών. Σύμφωνα με τον πίνακα αξιολόγησης των περιπτώσεων ένταξης της αποκατάστασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος για το έτος 2016», η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη σειρά προτεραιότητας.

amiantos-21

«Με συντονισμένες ενέργειες ο δήμος αλλά και οι γονείς προσπαθούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Ευελπιστούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης να ξεκινήσει τάχιστα η αποκατάσταση και να μην υπάρξουν περαιτέρω γραφειοκρατικές καθυστερήσεις», τόνισε στη Greenagenda.gr o κ. Λαζαρίδης.

Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Παπαδημητρίου, διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Πολίχνης, υπογράμμισε ότι «οι σπασμένες πλάκες αμιάντου που είδατε είναι ο μεγάλος φόβος όλων μας». «Με ένα φύσημα μας διακατέχει τρόμος. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι μια "βόμβα" για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά», πρόσθεσε.

amiantos-15

Σύμφωνα με τον δήμο Παύλου Μελά, το έργο εντάχθηκε στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με ποσό 73.000,00€ και δεν προχώρησε μέχρι σήμερα καθώς προέκυψε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η σχετική απόφαση δεν πρόλαβε να υπογραφεί από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η απόφαση από τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Αμέσως μετά η απόφαση εστάλη στο Πράσινο Ταμείο και αναμένεται να περάσει Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να αποσταλεί και πάλι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να υπογραφεί ως συνεχιζόμενο έργο για το έτος 2017. Η απόφαση θα κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για την υλοποίηση των διαδικασιών διεκπεραίωσης του έργου (μελέτη, διαγωνισμός, εκτέλεση κλπ).

amiantos-12 amiantos-20

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση