Απορροφήθηκαν οι ποσότητες σε δύο δημοπρασίες διακοψιμότητας

Mε συμμετοχή από πολλές βιομηχανικές μονάδες και σε τιμές που διαμορφώθηκαν στα 50.000 ευρώ/MW-έτος και στα 48.000 ευρώ/MW-έτος, ανά τύπο δημοπρασίας, έκλεισαν χθες οι δύο δημοπρασίες διακοψιμότητας που διεξήγαγε ο ΑΔΜΗΕ, απορροφώντας μάλιστα το σύνολο της ισχύος που δημοπρατήθηκε, τα 750 MW και τα 900 MW για τον πρώτο και τον δεύτερο τύπο διακοπτόμενου φορτίου, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι δύο τύποι δημοπρασιών (ΥΔΦ1 και ΥΔΦ2) σχετίζονται με τον χρόνο προειδοποίησης από τον ΑΔΜΗΕ προς τη βιομηχανία για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης (διακοψιμότητα), καθώς και με ορισμένες άλλες παραμέτρους όπως η μέγιστη διάρκεια εντολής και η μέγιστη συνολική διάρκεια ανά έτος. Στον πρώτο τύπο διακοψιμότητας ο χρόνος προειδοποίησης είναι δύο ώρες και στον δεύτερο μόλις πέντε λεπτά.

Στην πρώτη δημοπρασία (ΥΔΦ1), τη μεγαλύτερη διακοπτόμενη ισχύ «έδωσε» η Σοβέλ, 118 MW και στον δεύτερο τύπο (ΥΔΦ2) η Aλουμίνιον της Ελλάδος με 260 MW. Ακολουθεί η ΛΑΡΚΟ με 171 MW και η Σοβέλ με 113 MW.

Kαι οι δύο δημοπρασίες, οι πρώτες για το 2017, αφορούν στην περίοδο από 1/1/2017 ως 31/3/2017.

1

Κόστος ηλεκτρισμού

Η «διακοψιμότητα» είναι μέτρο που στηρίζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς μπορεί να μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού. Οι βιομηχανίες αποζημιώνονται με χαμηλότερη τιμή ρεύματος για την ισχύ που απελευθερώνουν, βάσει των ποσοτήτων και των τιμών που διαμορφώνονται στις δημοπρασίες.

Η συμμετοχή στον πρώτο τύπο έφθασε στις 27 βιομηχανικές μονάδες και στο δεύτερο τύπο στις 31 βιομηχανικές μονάδες, με τις περισσότερα εργοστάσια να συμμετέχουν και στις δύο κατηγορίες.

Ας σημειωθεί ότι η δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ να διενεργεί δημοπρασίες δικακοψιμότητας λήγει τον Νοέμβριο του 2017. Γι' αυτό τον λόγο η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας να υποβάλει στην Κομισιόν αίτημα για την παράταση του μέτρου.

2

Θετική ανταπόκριση

Αν και μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση, φαίνεται ότι τελικώς θα βρεί θετική ανταπόκριση, όχι μόνον γιατί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εφαρμόζεται από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ αλλά και γιατί πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν κατατάσσει τη διακοψιμότητα στα κορυφαία μέτρα διαχείρισης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκθεση, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντάσσει τη διακοψιμότητα στη δέσμη των μέτρων, που είναι ικανά ακόμα και να καταργήσουν την ανάγκη για διάφορους μηχανισμούς ενίσχυσης του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής.

Η διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της νέας ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Στις δύο δημοπρασίες, που διεξήγαγε χθες ο ΑΔΜΗΕ, έλαβαν μέρος βιομηχανικοί όμιλοι όπως ο Τιτάν, το Αλουμίνιον της Ελλάδος, η Σοβέλ, η Σιδενόρ, η Χαλκόρ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΜΕΛ, η ΕΛΒΑΛ, τα ΕΛΠΕ, τα ορυχεία της ΔΕΗ και η ΛΑΡΚΟ κ.λπ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση