Πρωτοπορεί στην Ευρώπη στις «πράσινες επενδύσεις» ο ελληνικός όμιλος SYCHEM

του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Πράσινη ενέργεια» από βιοαέριο θα παράγει πολύ σύντομα η μονάδα υψηλής τεχνολογίας «Τεχνική Βιοενεργειακή Κρήτης» -θυγατρική του ομίλου SYCHEM- στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου.

Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση ύψους 3,5 εκ. ευρώ που ενισχύει την οικονομία της Κρήτης, είναι φιλική στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα δημιουργεί δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η πρωτοποριακή μονάδα στη νησιωτική Ελλάδα που δανειοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «JESSICA» αναμένεται να εγκαινιαστεί τον ερχόμενο Απρίλιο και θα πωλεί «πράσινο ρεύμα» που θα παράγεται από βιοαέριο μετά από επεξεργασία υπολειμμάτων σφαγείων, ληγμένων τροφίμων, ακόμα και υπολείμματα κτηνοτροφικών προϊόντων.

Η μονάδα ουσιαστικά προστατεύει το περιβάλλον του νησιού λόγω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, που μέχρι πρόσφατα μεταφέρονταν στην Αττική για επεξεργασία με μεγάλο κόστος στην οικονομία του τόπου.

Η μονάδα διαθέτει πρωτοποριακό σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και απόσμησης και η τεχνογνωσία ανάπτυξης της είναι Ελληνική.

Ο όμιλος SYCHEM κατασκευάζει εξειδικευμένα συστήματα επεξεργασίας νερού, ειδικά έργα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και συστήματα αβαθούς γεωθερμίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης μονάδων αφαλάτωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, η μοναδική που αναλαμβάνει από το μηδέν τις κατασκευές, παρέχοντας και υπηρεσίες πλήρους λειτουργίας και συντήρησης.

Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι από τις ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου, στην κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης νερού με αντίστροφη όσμωση και στη μελέτη και υλοποίηση έργων με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σήμερα απασχολεί 130 άτομα προσωπικό, (έναντι 90 άτομα το 2015), με μέσο όρο ηλικίας μόλις τα 32 χρόνια, ενώ πάνω από 60 άτομα είναι υψηλής εξειδίκευσης μηχανικοί.

Η βιομηχανική βάση της βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου Κρήτης, όπου διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 20.000 τμ. Εκεί κατασκευάζονται συστήματα επεξεργασίας νερού (μονάδες αφαλάτωσης με την τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης - reverse osmosis), προσυγκροτημένα τμήματα συστημάτων γεωθερμίας, καθώς και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Τέλος, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Υδρομινωική Α.Ε., που ιδρύθηκε το 2009, στην Κρήτη (παραγωγός νερού) διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Ελλάδα, καλύπτοντας ανάγκες των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση