Τι προτείνει ο Δημαράς για περιβαλλοντική και αειφορική εκπαίδευση

Τις προτάσεις του για την Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία, εξέθεσε ο Οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Από την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην εκπαίδευση για την αειφορία» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχει κάνει σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους ειδικούς της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους τέως αρμόδιους υπουργούς Παιδείας (Τάσο Κουράκη και Νίκο Φίλη).

Δηλώνοντας την ικανοποίησή του ως οικολόγος βουλευτής για την επιλογή του θέματος της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία, τόνισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης σχετικών μαθημάτων εντός του ωρολογίου προγράμματος με σκοπό τη διαμόρφωση του νέου τύπου ανθρώπου που θα αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του σε μία ιστορική καμπή για την ανθρωπότητα, όπου διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση του ανθρώπου πάνω στη γη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «H περιβαλλοντική εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι απλώς εκπαίδευση για το περιβάλλον, αλλά εκπαίδευση για την αειφορία, με την έννοια, ότι θα πρέπει να είναι εκπαίδευση που θα διατρέχει όλες τις δραστηριότητες της ανθρωπότητας.

» Πολλές φορές συζητώντας στη Βουλή αναφέρονται σε νομοσχέδια όροι όπως 'βιωσιμότητα' και 'αειφορία', όμως το περιεχόμενο συνήθως δεν δικαιολογεί τους όρους που υπάρχουν στον τίτλο. Συζητάμε για βιώσιμη οικονομία, ενώ δεν έχει γίνει κατανοητό, ποια στοιχεία συνθέτουν τη βιώσιμη οικονομία.

» Τη μοίρα μας να την καθορίζει η λογική της επιβίωσης σε αρμονία με τη φύση και η ηθική στάση απέναντι στις επόμενες γενεές, τους συμπολίτες μας και στα υπόλοιπα έμβια όντα. Να μην επιτρέψουμε την πορεία της ανθρωπότητας να την καθορίζουν οι ασύδοτες αγορές, ο ανταγωνισμός και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

» Σημασία λοιπόν έχει, η περιβαλλοντική εκπαίδευση να είναι ταυτόχρονα ολιστική και προσβάσιμη σε όλους τους μαθητές».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση