Σταθάκης - Κανιέτε: Η εξοικονόμηση ενέργειας φέρνει επενδύσεις και θέσεις εργασίας

του Θοδωρή Καραουλάνη

Ξεχωριστή θέση, που δεν προβάλλεται ιδιαίτερα από άλλα ΜΜΕ, έχουν τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στην στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και της Κομισιόν. Αυτό αναδείχθηκε σαφώς από όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και ο Υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης.

Σε ερώτηση της Greenagenda για το πώς κρίνονται οι επιδόσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτηριακό τομέα και για το αν οι πρωτοβουλίες κυβέρνησης και Κομισιόν για το ζήτημα μπορούν να γίνουν πιο συγκεκριμένες, είχαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο οι απαντήσεις του Υπουργού Γιώργου Σταθάκη όσο και του Επιτρόπου Μανουέλ Κανιέτε.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, η ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτηριακό τομέα είναι πολύ περιορισμένη στη χώρα μας και δεν έχουν σοβαρά βήματα τα τελευταία χρόνια. Η Κυβέρνηση, σημείωσε ο Υπουργός, επεξεργάζεται μία νέα διευρυμένη ατζέντα για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας, μέρος μόνο της οποίας είναι τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που θα ενισχυθούν με ευρωπαϊκούς πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Μπορούμε και θα το κάνουμε, σημείωσε, να σχεδιάσουμε ακόμη περισσότερα τέτοια προγράμματα, γιατί η Ελλάδα μπορεί να έχει οφέλη από αυτά. Ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε μάλιστα ότι προγράμματα και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση γιατί, πλέον των άλλων, δημιουργούν και σημαντικό χώρο για προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Η προτεραιότητα αυτή της Ελλάδας ταυτίζεται με τις προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια και για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την Κομισιόν ώστε να προσδιορισθούν ακριβώς οι πυλώνες των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μανουέλ Κανιέτε σημείωσε ότι στο ενεργειακό πακέτο που ανακοίνωσε η Επιτροπή τον Νοέμβριο άλλαξαν οι στόχοι για τη συμβολή του κτηριακού τομέα στην εξοικονόμηση ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως, εκτός από τις πολιτικές στοχεύσεις υπάρχουν πλέον και τα χρηματοδοτικά μέσα, σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ούτως ή άλλως η χώρα μας πρέπει να αφιερώνει το 20% των ευρωπαϊκών πόρων σε δράσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Κανιέτε σημείωσε επίσης ότι ειδικά για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα υπάρχουν διαθέσιμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο περίπου 10 δισ. ευρώ για προγράμματα ενεργειακής απόδοσης και έξυπνα ενεργειακά κτήρια, ενώ επιπλέον άνω του 1 δισ. ευρώ δίνεται για την ενεργειακή αποδοτικότητα στον τομέα των μεταφορών. Η Κομισιόν ενισχύει με κάθε τρόπο, τόνισε, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικά το Πακέτο Γιούνκερ πρέπει να έχει πολύ μεγάλο μέρος τέτοιων δράσεων.

Σε αυτό το σημείο ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι δυστυχώς η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι ένας τομέας μεγάλης προβολής, δίνοντας για παράδειγμα έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο τον οποίο τον βλέπουν όλοι και έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα ως έργο. Δυστυχώς, σημείωσε, η ενεργειακή αποδοτικότητα αφορά πολλά μικρά έργα σε πολλά διαφορετικά κτήρια, σε πολλούς διαφορετικούς δήμους, ίσως απομακρυσμένους, όπως τα ελληνικά νησιά, γεγονός που κάνει αυτά τα έργα δύσκολα ορατά από την πλειοψηφία των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, όμως, τόνισε ότι τα έργα αποδοτικότητας και εξοικονόμησης έχουν το πλεονέκτημα ότι ενισχύουν, κατά βάση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργούν άμεσα θέσεις εργασίας, βοηθούν τον κατασκευαστικό τομέα και παράλληλα βελτιώνουν το περιβάλλον μέσω της μείωσης των εκπομπών ρύπων που συνεπάγεται η εξοικονόμηση ενέργειας. Και σημείωσε ότι χρειάζονται παραδείγματα καλών πρακτικών ώστε να διευρυνθεί η αποδοχή τέτοιων προγραμμάτων και πολιτικών, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων στη Γαλλία, στην περιοχή Λιλ ντε Φρανς, το οποίο, όπως σημείωσε, το χρησιμοποιεί ήδη ως παράδειγμα καλής πρακτικής η Κομισιόν και καλεί και τα κράτη μέλη να το χρησιμοποιούν επίσης, στις συζητήσεις τους για πιθανές χρηματοδοτήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που παρέχει κεφαλαιακή ενίσχυση σε αντίστοιχα σχέδια.

Αργότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε ειδικότερη ερώτηση για τη συνέχεια του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον», τόνισε ότι το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες θα συνεχίσει και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο με νέα μορφή, οπότε αναμένουμε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σύντομα την προκήρυξη του νέου «εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ». Όμως, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, αυτό δεν θα είναι το μοναδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης. Θα προστεθεί σίγουρα και ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει «και πολλά άλλα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αποκάλυψε ήδη η Greenagenda, ανώτατη πηγή του ΥΠΕΝ αποκάλυψε, στο περιθώριο των συναντήσεων Κανιέτε – Σταθάκη, ότι είναι θέμα λίγων ημερών η έγκριση και δημοσίευση του νέου ΚΕΝΑΚ, δηλαδή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων, οπότε με την κάλυψη της «αιρεσιμότητας» αυτής του τρέχοντος ΕΣΠΑ «ξεμπλοκάρει» γρήγορα και η προκήρυξη προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

Σημειώνουμε ότι τα βασικά θέματα των συζητήσεων κατά την διήμερη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκουέλ Αρίες Κανιέτε αφορούν την πρόοδο των ενεργειακών θεμάτων κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Επίτροπος της Κομισιόν είχε ήδη σημαντικές συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το απόγευμα είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας και αμέσως μετά με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της "Νέας Δημοκρατίας", κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, νωρίς το πρωί, ο Επίτροπος κ. Cañete θα απευθύνει ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση