Μπιλμπάο: 100% ηλεκτρικά λεωφορεία μηδενικών ρύπων

Το Μπιλμπάο απέκτησε δύο νέα, πλήρως ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία προστέθηκαν στοn στόλο Bilbobus και θα λειτουργούν σε αρκετές γραμμές.

Τα δύο μηδενικών ρύπων λεωφορεία Irizar i2e μήκους 12-m σχεδιάστηκαν με σκοπό τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας, αυξάνοντας την απόδοση των αστικών λεωφορείων.

Εντελώς αθόρυβα, προσφέρουν αυτονομία άνω των 200 χιλιομέτρων και περιλαμβάνουν μπαταρίες νατρίου-νικελίου που παρέχουν ισχύ στον ηλεκτροκινητήρα, πετυχαίνοντας ονομαστική ροπή 1500 Nm και ισχύ 180 kW. Το όχημα ανακτά την ενέργεια πέδησης με τη μορφή ηλεκτρισμού, αυξάνοντας έτσι τη ζωή της μπαταρίας. Πέραν του ότι διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά άνεσης, συνδεσιμότητας και ασφάλειας που απαιτεί το Bilbobus, εφοδιάζονται με φορτιστές USB καθώς και όλα τα συστήματα για βέλτιστη διαχείριση του στόλου.

Επιπλέον, η Irizar προσφέρει τους σταθμούς φόρτισης και το ευφυές σύστημα φόρτισης των λεωφορείων που έχει εξελίξει η JEMA (μία εταιρεία του Irizar Group), το οποίο διαχειρίζεται και βελτιστοποιεί αυτόματα την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

bilbobus2

«Με αυτή την αγορά, το Bilbobus γίνεται το πρώτο δημόσιο δίκτυο οδικών μεταφορών που περιλαμβάνει ηλεκτρικά οχήματα στον στόλο του», δήλωσε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Σύμβουλος του Υπουργείου Μεταφορών και Περιβάλλοντος, Αλφόνσο Γκιλ, και υπογράμμισε ότι «αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί τμήμα της δέσμευσης του Δημοτικού Συμβουλίου προς το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, αλλά και την ανεύρεση λύσεων που μειώνουν τις επιπτώσεις των μετακινήσεων στο περιβάλλον και την αναζήτηση βιώσιμων εναλλακτικών εφαρμογών».

Το Irizar i2e αποτελεί μία βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον λύση αστικής μετακίνησης που απαντά στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του τομέα αστικών μεταφορών. Το λεωφορείο i2e έχει πολύ χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα 8.45 g CO2 eq./km.p (ανά χιλιόμετρο και επιβάτη). Συγκριτικά με ένα συμβατικό λεωφορείο με κινητήρα καύσης, εξοικονομούνται περίπου 800 τόνοι CO2 σε ολόκληρη τη διάρκεια λειτουργικής ζωής.

Και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Έξι παρόμοια λεωφορεία Irizar i2e αποτελούν την πρώτη 100% ηλεκτρική γραμμή της Γαλλίας στη Μασσαλία. Το επίπεδο ικανοποίησης των χρηστών κινείται αυτή τη στιγμή στο 99%.

Επιπλέον, πόλεις όπως το Παρίσι, η Νίκαια, η Μαδρίτη και η Μάλαγα έχουν κάνει επιτυχημένες δοκιμές με αυτά τα οχήματα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση