Μέθοδος παραγωγής πουλερικών με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Υπάρχει «πράσινο» κοτόπουλο; Σίγουρα όχι όσον αφορά στο χρώμα του, αλλά υφίσταται με κριτήριο το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προκύπτει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής του.

Μία πιλοτική μέθοδος παραγωγής ορνίθειου κρέατος αποτελεί πλέον σημαντική επιτυχία των ερευνητών του εργαστηρίου Υγείας των ζώων και Ασφάλειας τροφίμων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων (Κατεύθυνση Ζωική παραγωγή) του ΤΕΙ Ηπείρου.

Μάλιστα, πρόσφατα η μέθοδος δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά του τομέα της αγροδιατροφής, το PlosOne.

Επί της ουσίας, αναπτύσσεται για πρώτη φορά μία μέθοδος παραγωγής ορνίθειου κρέατος με αναλυτική περιγραφή των διαφοροποιήσεων αυτής της παραγωγής στον κύκλο ζωής του άνθρακα.

Σε αυτή την εργασία αντικαταστάθηκε το σογιάλευρο στην διατροφή των πουλερικών και χρησιμοποιήθηκαν πρωτεϊνούχες πηγές ελληνικής προέλευσης, με παράλληλη χρήση μίγματος αιθέριων ελαίων επίσης ελληνικής προέλευσης και ειδικών ενζύμων, με στόχο τη μείωση εκπομπής από τα πτηνά των αερίων του θερμοκηπίου.

Ακόμη, επιτεύχθηκε αύξηση της πεπτικότητας της τροφής, μείωση κατανάλωσης ενέργειας, μείωση των αέριων σωματιδίων και βλαβερών αερίων στο μικροπεριβάλλον της εκτροφής, αύξηση της ευζωίας των πτηνών, συρρίκνωση των παθογόνων μικροβίων του πεπτικού σωλήνα και του περιβάλλοντος της εκτροφής και τελικά παραγωγή υγιεινότερων και ασφαλέστερων σφάγιων για τον καταναλωτή.

Η εργασία αυτή παρουσιάζει ένα πρότυπο σύστημα παραγωγής, που διαφοροποιεί τον κλασικό τρόπο εκτροφής προς ένα φιλοπεριβαλλοντικό μοντέλο, που μπορεί να πιστοποιηθεί.

Οι τελικές ιδιότητες του προϊόντος και η μεθοδολογία εκτροφής καλύπτουν τις απαιτήσεις ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά καταναλωτών, αλλά και καταναλωτών που συνδέουν το προϊόν που αγοράζουν με φυσικές μεθόδους παραγωγής.

Στην εργασία και στο ερευνητικό έργο συμμετείχαν από το Tμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου η καθηγήτρια κ. Τζώρα Αθηνά, ο καθηγητής κ. Γιάννης Σκούφος και ο καθηγητής κ. Τσίνας Αναστάσιος, από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης οι καθηγητές κ. Γιάννενας Ηλίας, κ. Πανέρη Παναγιώτα, κ. Χρηστάκη Ευτέρπη και ο κ. Αρσένος Γεώργιος, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο καθηγητής κ. Παναγάκης Παναγιώτης και ο Διευθυντής Ερευνών κ. Μπαρτζάνας Θωμάς από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Ακόμη, συμμετείχαν στο έργο 16 ερευνητές από τα τέσσερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που συνεργάστηκαν, όπως και οι επιχειρήσεις Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Η ΠΙΝΔΟΣ και Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας.

Το έργο GreenPoultry και τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στην έκθεση Zootechnia, από τις 2-5 Φεβρουαρίου του 2017 στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση