Οι Έλληνες ανακυκλώνουν ολοένα και περισσότερες συσκευές - Τα στοιχεία για το 2016

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Περισσότερες από 12,5 εκατομμύρια συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των λαμπτήρων οικονομίας, ανακυκλώθηκαν το 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ».

Το 2016 οι τόνοι συσκευών που ανακυκλώθηκαν στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά περίπου 10%, αφού ανήλθαν σε 52.000 τόνους, εν συγκρίσει με το 2015, που έφτασαν τους 48.000.

Οι τρεις πρώτες θέσεις της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, για το περασμένο έτος, έχουν ως εξής:

  • 65% ψυγεία, άλλες λευκές συσκευές και κλιματιστικά
  • 13% τηλεοράσεις
  •  7% εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών

Η Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας Νατάσσα Βορηά, σε συνέντευξή της στη Greenagenda.gr αναφέρεται στην ανάγκη της ενεργοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της εκπαίδευσης των πολιτών στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευών, ενώ σημαντικός στόχος της «Ανακύκλωσης Συσκευών» αποτελεί η διατήρηση του ποσοστού ανάκτησης αξιοποιήσιμων υλικών στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή στο 90%.

Επισημαίνει, δε, προϋπόθεση για να συμβεί αυτό και να αναπτυχθεί περαιτέρω η ανακύκλωση συσκευών είναι η κινητοποίηση των πολιτών.

Πού κινείται πλέον η ανακύκλωση συσκευών στη χώρα μας;

Το 2015 ανακυκλώθηκαν 48.000 τόνοι ενώ πέρσι αυξήθηκαν σε 52.000 τόνους τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 12.500.000 συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των λαμπτήρων οικονομίας. Δηλαδή έχουμε μια αύξηση περίπου 10%. Σύμφωνα με ευρήματα ετήσιας έρευνας της MRB που διεξάγεται για λογαριασμό της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, 4 στους 10 Έλληνες ανακυκλώνουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους, χωρίς να παρουσιάζονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από πόλη σε πόλη.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία σας με τις τοπικές αρχές;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας σημαντικός, αλλά ανενεργός παράγοντας ανάπτυξής της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των δήμων είναι να οργανώσουν καλύτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες τους και να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους τους σε θέματα ανακύκλωσης, αλλά και εξυπηρέτησης πελατών.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει η Ανακύκλωση Συσκευών AE για το 2017;

Η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει ότι το 2016 η ποσότητα που οφείλει να συγκεντρώνει και να ανακυκλώνει κάθε κράτος-μέλος ανέρχεται στο 45% του μέσου όρου του βάρους των συσκευών που αγοράστηκαν την αμέσως προηγούμενη τριετία. Το 2019 το ποσοστό αυτό θα πρέπει να έχει φτάσει στο 65%. Επίσης, στόχος της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ είναι το ποσοστό ανάκτησης αξιοποιήσιμων υλικών να διατηρηθεί στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα και που ανέρχεται στο 90%.

Έχει αλλάξει κουλτούρα ο Έλληνας στο θέμα της ανακύκλωσης, από την αρχή της οικονομικής κρίσης;

Η δύσκολη ελληνική πραγματικότητα δεν ευνοεί την κινητοποίησή του πολίτη, καθώς βλέπει τη ζωή του μέσα από έναν παραμορφωτικό φακό που εστιάζει σε θέματα επιβίωσης. Αυτή είναι και η πρόκληση στην επικοινωνία μας με το κοινό, να ανατρέψουμε αυτή τη δυναμική και να προτρέψουμε τον κόσμο να αλλάξει προς μια θετική συμπεριφορά που θα του προσφέρει συναισθηματική ανταμοιβή. Πάντως κάθε χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που ανακυκλώνουν τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές τους αυξάνεται σταθερά. Τις παλιές συσκευές  τις ανακυκλώνουν κυρίως μέσω καταστημάτων, όπου υπάρχουν τοποθετημένοι οι κάδοι της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, ενώ τις ογκώδεις με την παράδοση της αντίστοιχης καινούριας συσκευής στο σπίτι. Μάλιστα ενθαρρυντικό είναι ότι οι άχρηστες συσκευές πετιούνται λιγότερο πια στα σκουπίδια. Οι καταναλωτές που κάνουν κάτι τέτοιο αποτελούν πλέον μειοψηφία.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι  οι πολλοί πολίτες γνωρίζουν ότι οι ενέργειες του παλιατζή επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον, καθώς αγαπημένη του πρακτική είναι να τις πουλάει σε τρίτους που συχνά τις διαχειρίζονται λάθος περιβαλλοντικά ή να καίει τα καλώδια για να πάρει τον χαλκό και να πετάει στη φύση ό,τι δεν είναι χρήσιμο.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες σας για την αύξηση της ανακύκλωσης και ποιες οι δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών τη φετινή χρονιά;

Οι πολίτες είναι ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα της ανακύκλωσης Χωρίς αυτούς η ανακύκλωση δε μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Προϋπόθεση για την ενεργή συμμετοχή τους είναι όχι μόνο να γνωρίζουν, αλλά και να αναγνωρίσουν το μερίδιο ευθύνης τους. Για την κινητοποίησή τους, κάθε χρόνο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ολοκληρωμένα προγράμματα επικοινωνίας, που περιλαμβάνουν καμπάνιες στα ΜΜΕ, τοπικές δράσεις σε κεντρικά σημεία εντός κι εκτός Αττικής, καθώς και ενέργειες δημοσιότητας. Καθώς οι νέοι έχουν μεγαλύτερες ανησυχίες για το περιβάλλον και βλέπουν την ανακύκλωση ως προσωπική τους υπόθεση, τόπος συνάντησής μαζί τους είναι το internet και τα social media. Επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου και της πρώτης Λυκείου σε σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση