Το βιοαέριο της δυτικής Θεσσαλονίκης μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 22.000 νοικοκυριά

του Νίκου Αβουκάτου

Από την αξιοποίηση της κοπριάς των ζώων, αλλά και τα υποπροϊόντα τους, είναι γνωστό πως θα μπορέσουμε να έχουμε σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη τόσο με τη δημιουργία κομπόστ (χούμους ή εδαφοβελτιωτικό) όσο και την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς, όμως, το οργανικό φορτίο των κτηνοτροφικών μονάδων δεν αξιοποιείται και πηγαίνει χαμένο, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Στη κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η ανάπτυξη με όρους κυκλικής οικονομίας. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, στα κτηνοτροφικά απόβλητα θα πρέπει να υπάρχει ορθή διαχείριση και αξιοποίησή τους, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία και τη Δανία.

Μιλώντας στην ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Διαχείριση και αξιοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων», που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Zootechnia 2017, ο Χρήστος Ζαφείρης, υπεύθυνος δέσμης έργων βιοαερίου στο Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Η δυναμική της αγοράς βιοαερίου στην Ελλάδα είναι τεράστια και οι προοπτικές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές, παρά την επιβράδυνση που έχει επιφέρει στον κλάδο η οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ, περίπου 17 εκατ. τόνοι κτηνοτροφικών αποβλήτων με ισχύ καυσίμου 355 MW διοχετεύονται ετησίως ανεξέλεγκτα ανά την επικράτεια, από 30.000 βουστάσια, χοιροστάσια και πτηνοτροφεία.

Στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης λειτουργούν 1.000 σφαγεία, βουστάσια και χοιροστάσια και παράγονται 1,2 εκατ. τόνοι απόβλητων με ισχύ καυσίμου 22 MW. Τα απόβλητα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικές ενεργειακές ανάγκες σε ηλεκτρισμό, αλλά και την κατανάλωση καυσίμου.

Ειδικότερα, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στις 468 κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν, υπάρχουν 27.000 βοοειδή και παράγουν 487.000 τόνους αποβλήτων. Με αυτό το δυναμικό θα μπορούσαν να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες περίπου 22.000 νοικοκυριών, αλλά και οι μετακινήσεις μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων.

Ο κ. Ζαφείρης παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα για τη σημασία της ενεργειακής αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων, ενώ εξήγησε τη σημασία της χωροταξίας μιας μονάδας. Αναφερόμενος στις τεχνολογικές εξελίξεις αναφέρθηκε στη βελτιστοποίηση της παράγωγης του βιοαερίου και το βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς, που είναι το βιομεθάνιο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης μίλησε για τη χρησιμότητα της κυκλικής οικονομίας και τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει και θα τους διευκολύνει τους κτηνοτρόφους στην αδειοδότηση των συγκεκριμένων μονάδων».

22

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι στην Περιφέρεια λειτουργούν λίγες μονάδες βιοαερίου, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσιρώνη τού ζήτησε «να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην αδειοδότηση μονάδων».

Ο Δημήτρης Κανακόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης, επισήμανε ότι «οι προοπτικές της διαχείρισης και της αξιοποίησης κτηνοτροφικών αποβλήτων είναι μεγάλες με την κομποστοποίηση και αυτό διότι μπορούμε να επιτύχουμε ορθή διαχείριση με περιβαλλοντικά οφέλη και επιπλέον θα επιλύσουμε το σημαντικό  πρόβλημα των ελληνικών εδαφών που έχουν ελάχιστη ποσότητα  οργανικής ουσίας».  Ζήτησε, με τη σειρά του, από την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένα κίνητρα στους παραγωγούς για την αύξηση της οργανικής ουσίας στα εδάφη αλλά και να δοθεί έμφαση στην ορθή λίπανση.

Ο Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στα οφέλη της  παραγωγής και πώλησης της ενέργειας από τις συγκεκριμένες μονάδες, όπως, επί παραδείγματι, στην οικονομικότερη λειτουργία των θερμοκηπίων. «Έχουμε πολλαπλά οφέλη από αυτές τις επενδύσεις, στην τοπική οικονομία μια περιοχής δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε.

33

Ωστόσο, ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι το κρίσιμο είναι η βιωσιμότητα αυτών των μονάδων και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να συνεταιριστούν οι κτηνοτρόφοι. «Στο θέμα της αδειοδότησης προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους επενδυτές στον συγκεκριμένο χάρτη», πρόσθεσε.

Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασεκυών και Εξοπλισμού, Γεωπονίας  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θωμάς Κωτσόπουλος είπε ότι «η λύση προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να προκύψει από την αναβάθμιση των υπαρχόντων μονάδων βιοαερίου σε μονάδες μετατροπής της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας σε μεθάνιο. «Το μεθάνιο είναι το ενεργειακό μέλλον και η Ελλάδα πρέπει να κατευθυνθεί προς την αξιοποίησή», υπογράμμισε ο κ. Κωτσόπουλος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση