Το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη κυκλική οικονομία στη Φινλανδία

Παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμών, ερευνητών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας έγινε το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας (WCEF) στο Finlandia Hall του Ελσίνκι, την περασμένη εβδομάδα.Σκοπός των παρευρισκομένων ήταν να μελετήσουν τους τρόπους ώστε να μπορέσει η κυκλική οικονομία να δημιουργήσει τις συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη και να συζητήσουν για την εφαρμογή  των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Φόρουμ, διοργανώθηκε από το Ταμείο Καινοτομίας Sitra της Φινλανδίας και το παρακολούθησαν περίπου 1.700 εμπειρογνώμονες και φορείς από 105 χώρες.Σε διάστημα τριών ημερών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις σχετικά με την κυκλική οικονομία και την προώθηση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα έγιναν 13 εκδηλώσεις ενώ 23 εταιρείες και οργανισμοί παρουσίασαν τις λύσεις τους στον εκθεσιακό χώρο WCEF2017.

Η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταρτίζει έναν εθνικό οδικό χάρτη στην κυκλική οικονομία, ο οποίος έχει προκαλέσει μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον. «Η κυκλική οικονομία θα μπορούσε επίσης να είναι η επόμενη ιστορία επιτυχίας για τη Φινλανδία, με αφορμή  της συμπλήρωση των 100 ετών από την ανεξαρτησία της» επεσήμανε ο πρόεδρος της Sitra Mikko Kosonen.

Ο κινέζος καθηγητής Bing Zhu υπογράμμισε ότι στη χώρα του η κυκλική οικονομία αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής της για να συνδυάσει την οικονομική ανάπτυξη με την οικολογική.

Η  διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανακύκλωσης της Νιγηρίας Chanja Datti Ltd., υποστήριξε ότι η κυκλική οικονομία σημαίνει  δημιουργία θέσεων εργασίας, προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και μείωση της φτώχειας.

Η  αστροναύτης Cady Coleman τόνισε ότι η διεθνής συνεργασία και οι λύσεις της βιώσιμης ανάπτυξης είναι απαραίτητες για να παραμείνει ο πλανήτης μας υγιής.

Ο Janez Potočnick του International Resource Panel ανέφερε ότι το 60% του οικοσυστήματος του κόσμου έχει ήδη υποστεί ζημιές και ότι το 33% του εδάφους έχει καταστραφεί από τη διάβρωση.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος της Φινλανδίας παρουσίασε τις καλύτερες λύσεις για τη κυκλική οικονομία. Σύμφωνα με τον υπουργό το Φόρουμ ήταν η κατάλληλη στιγμή να έρθουν σε επαφή όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην κυκλική οικονομία.Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της σκανδιναβικής χώρας εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση και αναπτύσσει λύσεις που έχουν σχέση με τη κυκλική οικονομία, όπως η αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών από τα λύματα με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους, η αποκατάσταση των μολυσμένων εδαφών αλλά και  η αναζήτηση βιώσιμων τρόπων ανάπτυξης στο τομέα των κατασκευών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.