5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για κατεδαφίσεις από το Πράσινο Ταμείο (vid)

του Θοδωρή Καραουλάνη

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα έκτακτα μέτρα μετά την τραγωδία στην Αττική περιλαμβάνει χρηματοδότηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου, καθ’ υπέρβαση του ορίου χρήσης 2,5% ετησίως των πόρων του που έχει επιβληθεί από τους δανειστές. Ήδη η σχετική τροπολογία ψηφίσθηκε χθες βράδυ από τη Βουλή, με διακομματική συναίνεση.

Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα το 97,5% των πόρων των προστίμων αυθαιρέτων που εντάσσονται στους νόμους αυθαιρέτων παραμένουν μεν στην κυριότητα του Πράσινου Ταμείου αλλά είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό που συνυπολογίζεται στην επίτευξη των δεικτών του προϋπολογισμού – και του μνημονίου. Αυτή η διάταξη βρίσκεται σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε ισχύ το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, μην επιτρέποντας τη χρήση των χρημάτων αυτών για δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου, όπως είναι ο νομικός (και συνταγματικός) στόχος τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτοί οι πόροι αφορούν 2,5 δισ. ευρώ ήδη συγκεντρωμένα και ακόμη 2 δις προς είσπραξη τα επόμενα χρόνια από πρόστιμα αυθαιρέτων, δηλαδή συνολικά περίπου 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία εισπράττονται από όσους δηλώνουν αυθαίρετα σε περιοχές που επιτρέπεται η δόμηση για να τα «καθαρίσουν» νομικά, με βάση τους σχετικούς νόμους (Παπακωνσταντίνου, Καλαφάτη και τώρα Σταθάκη).

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, με αφορμή αυτήν ανακοίνωση, η Greenagenda, που πρώτη αποκάλυψε τον Μάιο του 2017 ότι οι πόροι του Πράσινου Ταμείου παραμένουν δεσμευμένοι για όσο ισχύει Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, επανέφερε το ερώτημα για το πότε θα είναι διαθέσιμοι οι συνολικοί πόροι του Πράσινου Ταμείου για έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Θυμίσαμε στον Υπουργό ότι σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου, σε ερώτηση της Greenagenda, είχε δεσμευθεί ότι θα διαπραγματευθεί με τους δανειστές (εν όψει τότε της αξιολόγησης και ολοκλήρωσης του προγράμματος) για να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πόροι όπως πρέπει και μάλιστα είχε τονίσει με έμφαση στον πολεοδομικό σχεδιασμό και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Ο Γιώργος Σταθάκης, αφού τόνισε ότι το ζήτημα είναι βασικά αρμοδιότητας του κ. Τσακαλώτου, με τον οποίο έχει πολύ καλές σχέσεις αλλά δεν εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση, απάντησε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι πόροι που χρησιμοποιούνται από το Πράσινο Ταμείο σταδιακά και όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες και η συμφωνίες της χώρας. Αλλά στην πράξη δεν δεσμεύτηκε για κάτι παραπάνω…

Αντικειμενικά, τα 5 αυτά εκατομμύρια ευρώ παραπάνω που δίνει η κυβέρνηση, αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα «ξηλώματος» του «ανελαστικού» 2,5%. Αλλά η επιλογή του Υπουργού να μη δεσμευτεί δημοσίως για επιπλέον ποσά και το γεγονός ότι δεν έκανε καμία αναφορά σε συμφωνία με τους δανειστές, δείχνει ότι ήταν μία ad hoc κίνηση που μένει να αποδειχθεί αν θα έχει συνέχεια.

Σημειώνουμε ότι ούτε ο Γιώργος Σταθάκης ούτε άλλα κυβερνητικά στελέχη θέλησαν να σχολιάσουν αν η κίνηση αυτή έχει συζητηθεί και έχει την συναίνεση των δανειστών, ωστόσο από κυβερνητικές πηγές εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο, ιδίως για την Κομισιόν και την ΕΚΤ που παραμένουν οι βασικοί παίχτες του προγράμματος στήριξης, να αντιδράσουν σε ένα τόσο μικρό ποσό υπέρβασης για μια τέτοια χρήση υπό το βάρος της τραγωδίας που έχει μεσολαβήσει.

Δείτε την ερώτηση της Greenagenda και την απάντηση του υπουργού στο βίντεο που ακολουθεί (από 1:28:15 μέχρι 1:35:15):

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση