82η ΔΕΘ: Πιο «πράσινες» μονάδες άνθρακα και αποκατάσταση λιγνιτωρυχείων από τον όμιλο Shenhua

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τον δρόμο προς την χρήση καθαρότερης και πιο φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας δείχνει ο Κινεζικός κολοσσός Shenhua Group Co των 230.000 υπαλλήλων παγκοσμίως, που συμμετέχει στην 82η ΔΕΘ, στο πλαίσιο της Κίνας Τιμώμενης Χώρας.

Ο όμιλος, που ιδρύθηκε το 1995, είναι μία γιγαντιαία πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση ενέργειας, που εφαρμόζει all-in-one διαδικασία παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίας ενός πακέτου που ενσωματώνει ηλεκτρική ενέργεια, υγροποίηση άνθρακα, σιδηρόδρομους, λιμάνια και ναυτιλία.

Με 49 ανθρακωρυχεία, 40 πλοία, 2.155 χλμ ιδιόκτητου σιδηροδρομικού δικτύου και παρουσία σε 29 επαρχίες της Κίνας και σε 18 χώρες συνολικά, το Shenhua Group βρίσκεται στους ηγέτες της ενεργειακής επανάστασης διεθνώς.

Στο πλαίσιο της χρήσης πιο «πράσινων» μορφών ενέργειας, ο Κινεζικός όμιλος δραστηριοποιείται στην δημιουργία ενός ενεργειακού συστήματος βασισμένου στις ανανεώσιμες πηγές (κυρίως αιολικά και ηλιακά συστήματα), στις τεχνολογίες εκπομπής μηδενικών ρύπων (ιδιαίτερα από πυρηνική ενέργεια) και στο μη συμβατικά παραγόμενο φυσικό αέριο (στην προκειμένη περίπτωση το σχιστολιθικό).

shenhua 2 (840 x 630)

Ακόμη, εκσυγχρονίζει τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα (κάτι πολύ χρήσιμο και για τα εργοστάσια λιγνίτη της χώρας μας), προκειμένου να είναι πιο καθαρή και αποδοτική η λειτουργία τους.

Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2016 οι νεόδμητες και οι μετασχηματισμένες μονάδες εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών του ομίλου έφτασαν τις 85. Έπειτα από τον μετασχηματισμό των ηλεκτροπαραγωγών μονάδων με καύση άνθρακα, οι εκπομπές καπνού, διοξειδίου του θείου και οξειδίου του αζώτου είναι ίσες ή ακόμη και χαμηλότερες από τα όρια εκπομπής ατμοσφαιρικών ρύπων από μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή τεχνολογικά το Shenhua Group βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία, καθώς χρησιμοποιεί άνθρακα ως πρώτη ύλη για να παράγει πετρέλαιο από άμεση υγροποίηση του άνθρακα. Το πετρέλαιο άμεσης υγροποίησης άνθρακα χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο και άζωτο, μεγάλη πυκνότητα και υψηλή θερμική αξία, χωρητικότητα και σταθερότητα, αποτελώντας την ιδανική εναλλακτική λύση για την αναβάθμιση των καυσίμων της αεροδιαστημικής.

Ένας άλλος τομέας της δραστηριότητάς του, που έχει επίσης άμεση σχέση με την πραγματικότητα των λιγνιτικών ορυχείων της χώρας μας, αφορά στην διαχείριση της οικολογικής αποκατάστασής τους. Μέσα από διαδικασίες φυτοκάλυψης, χρήσης υδάτων, το ποσοστό πράσινης αποκατάστασης των κύριων ορυχείων ανοικτής εξόρυξης της Shenhua έχει ξεπεράσει το 85%.

Στη χώρα μας έχει ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον όμιλο Κοπελούζου, ενώ έχουν γίνει και διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας του Αμυνταίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση