Best City Awards: Διπλή πράσινη βράβευση για τις Σέρρες

Με το 2ο και 3ο βραβείο βραβεύεται ο Δήμος Σερρών στον θεσμό BEST CITY AWARDS την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα παρουσία των αντιδημάρχων Γκότση Ηλία και Χράπα Παντελή.

Ειδικότερα, ο δήμος πήρε το 2ο βραβείο για τη βελτίωση ενεργειακής απόδοσης του 5ου δημοτικού σχολείου και το 3ο βραβείο για τις πρακτικές και αποτελέσματα ανακύκλωσης.

Ο κ. Αγγελίδης, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, υπενθύμισε ότι ο Δήμος Σερρών το έτος 2016 στο θεσμό BEST CITY AWARDS βραβεύτηκε με το 2ο βραβείο για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες 30 σχολείων, ενώ βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο το έτος 2014 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος, για τις δράσεις του σχετικά με το περιβάλλον.

Στόχος του θεσμού των βραβείων BEST CITY AWARDS είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει καινοτόμα έργα που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου οι πόλεις να είναι ευφυής, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες. Οι καλές πρακτικές επιδεικνύουν πως η αξιοποίηση νέων καινοτόμων ιδεών, λύσεων και τεχνολογιών, καταφέρνουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών εξασφαλίζοντας καθαρό περιβάλλον, πολιτισμό, υγεία, ασφάλεια, υποδομές, υπηρεσίες κ.α. ευαισθητοποιώντας παράλληλα τους πολίτες να είναι ενεργοί και υπεύθυνοι.

Το 2ο βραβείο αφορά, όπως είπε ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Γκότσης, τη «Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης του 5ου δημοτικού σχολείου του Δήμου Σερρών». Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες Δράσεις του Δήμου Σερρών στον τομέα εξοικονόμησης Ενέργειας είναι η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών με την εγκατάσταση συστήματος αβαθούς γεωθερμίας. Πρόκειται για αντικατάσταση του συστήματος λέβητα-καυστήρα με γεωθερμική αντλία θερμότητας η οποία έχει χαρακτηριστεί από τα πιο αποδοτικά οικονομικά συστήματα θέρμανσης -ψύξης. Επίσης τοποθετήθηκε θερμομόνωση της στέγης και του εξωτερικού κελύφους ώστε να μειωθούν οι θερμικές απώλειες. Αντικαταστάθηκαν τα παλαιά κουφώματα με νέα διπλού υαλοπίνακα διάκενου 12mm, με κουφώματα συνθετικά με θερμοδιακoπή. Αντικαταστάθηκαν οι παλαιοί λαμπτήρες με νέους λαμπτήρες φθορισμού και έγινε εγκατάσταση συστήματος ελέγχου φυσικού – τεχνητού φωτισμού (dimming). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κτήριο να καταταγεί σε ανώτερη ενεργειακή κλάση, να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και η εγκατάσταση έγινε πιο φιλική στο περιβάλλον και τους χρήστες.

Ο Δήμος Σερρών βραβεύτηκε με το 3ο βραβείο για τις «Πρακτικές και αποτελέσματα ανακύκλωσης στο Δήμο Σερρών», όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος κ. Παντελής Χράπας, προσθέτοντας πως οι δράσεις αφορούν την ανακύκλωση την οποία στηρίζει ο Δήμος με το προσωπικό του αλλά και με την ενίσχυση του σχετικού εξοπλισμού που χρηματοδοτήθηκε τόσο από Ιδίους Πόρους όσο και από το Πράσινο Ταμείο. Σε συνεργασία με τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης προβαίνει σε ανακύκλωση των εξής ρευμάτων: 1) Ανακύκλωση συσκευασιών, 2) Ξεχωριστή συλλογή γυαλιού, 3) Ογκώδη – Αδρανή, 4) Πράσινα υπολείμματα, 5) Α.Η.Η.Ε. (Ανακύκλωση Ηλεκτρικού Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού), 6) Ανακύκλωση φορητών ηλεκτρικών στηλών, 7) Ανακύκλωση ελαστικών, 8) Οχήματα τέλους κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ), 9) Μικρές ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων, 10) Διαχείριση βιοαποβλήτων.

Για το καθένα από τα παραπάνω ρεύματα διατηρεί αρχείο παρακολούθησης. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ένα πιλοτικό μικρό Πράσινο Σημείο στο χώρο του Αμαξοστασίου το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. Τέλος ο Δήμος Σερρών δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης των δημοτών του στο θέμα της ανακύκλωσης έτσι ώστε να τους καταστήσει ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες. Ιδιαίτερος στόχος αποτελεί η ομάδα των παιδιών και γι’ αυτό διοργανώνει εδώ και 6 χρόνια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το ECO FESTIVAL.

Στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα προβλέπεται η λειτουργία Σταθερού Πράσινου Σημείου μεσαίου μεγέθους σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου αλλά και η δημιουργία δέκα δορυφορικών πράσινων σημείων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση