COP26: Πάνω από 100 χώρες δεσμεύθηκαν να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030

Περισσότεροι από 100 ηγέτες δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αξιοποιώντας 19 δισ. δολάρια δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για την προστασία και την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων.

Η κοινή δήλωση στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες κατά τη σύνοδο COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη -και η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ώρες- υποστηρίχθηκε από τους επικεφαλής χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στις εκτάσεις των οποίων βρίσκεται το 85% των δασών παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη - COP26: Ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα για τον πλανήτη

Μια σειρά από πρόσθετες κυβερνητικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες ξεκίνησαν για να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Σύμφωνα με το World Resources Institute, ο κόσμος έχασε 258.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους το 2020, μια περιοχή μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τους Βρετανική προεδρία, περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια από δημόσιους πόρους θα διατεθούν για αυτή την προσπάθεια έως το 2025. Επιπλέον, πρόκειται να γίνουν και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι τα δάση ειναι «οι καθεδρικοί ναοί της φύσης» και πρόσθεσε : «Είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας».

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τώρα δεν έχει προηγούμενο», είπε ο Τζόνσον. Με την υιοθέτηση της εθελοντικής δέσμευσης για την προστασία των δασών, η ανθρωπότητα έχει την ευκαιρία να γίνει από «κατακτητής, φύλακας της φύσης», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Υπέρ της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τάχθηκε χθες Δευτέρα υπέρ της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την οποία χαρακτήρισε αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει ήδη αυτό το μοντέλο τιμολόγησης στον βιομηχανικό τομέα. Άλλοι, για παράδειγμα η Κίνα, το θεσπίζουν τώρα», ανέφερε η κ. Μέρκελ αναφερόμενη στη συγκεκριμένη πολιτική, δυνάμει της οποίας επιβάλλονται τέλη στην εκπομπή CO2 προκειμένου να δοθεί κίνητρο για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης κάλεσε να συζητηθεί το θέμα περαιτέρω και να ληφθούν αποφάσεις στην COP26.

Κριτική από τη Greenpeace

Ωστόσο, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη είχαν ανακοινώσει το 2014 ότι θα μειώσουν στο μισό το ποσοστό αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2020 και θα σταματήσουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030. Αλλά η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται ανεξέλεγκτα, κυρίως στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου υπό την κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου , αναφέρει η Greenpeace σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι δίνεται το πράσινο φως «για άλλη μια δεκαετία αποψίλωσης των δασών».

Η σύνοδος COP26 επιχειρεί να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, με άμεσες, δραστικές ετήσιες μειώσεις ρύπων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση