Followgreen: Η startup που δίνει στην ανακύκλωση νέο κίνητρο

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνουν το γύρο του διαδικτύου εικόνες φρίκης από την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στην Αυστραλία από τις φωτιές που μαίνονται από τον Οκτώβρη και έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας και εκατομμύρια ζώα. Όμως δεν είναι μόνο η χώρα των καγκουρό που έγινε έρμαιο της κλιματικής αλλαγής, για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό ο άνθρωπος.

Το καλοκαίρι του 2019 ένα μεγάλο τμήμα του Αμαζόνιου έγινε στάχτη αφού περισσότερες από 80.000 δασικές πυρκαγιές βρίσκονταν σε εξέλιξη δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών. Οι φωτιές, στο τροπικό δάσος που θεωρείται η σημαντικότερη πηγή οξυγόνου για τον πλανήτη μας, σημείωσαν αύξηση 75% συγκριτικά με το 2018. Επιπρόσθετα, η χρονιά που έφυγε ήταν εξίσου «μαύρη» και για τη Σιβηρία, η οποία τυλίχτηκε στις φλόγες με τη ρωσική κυβέρνηση να σηκώνει τα χέρια ψηλά και να κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιοχές, αλλά και τη Greenpeace να εκτιμά ότι οι σιβηρικές πυρκαγιές απελευθέρωσαν περί τους 300.000 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα που υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης μας έχει φτάσει στα όριά του. Ως εκ τούτου, η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας καθιστούν, περισσότερο από ποτέ, επιτακτική την ανάγκη καλλιέργειας μιας οικολογικής κουλτούρας που θέτει σε πρώτο πλάνο την ανακύκλωση.

Είναι κάτι που αντιλαμβάνονται άλλωστε και οι επιχειρήσεις, οι οποίες υιοθετούν έναν πιο «πράσινο» τρόπο λειτουργίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Followgreen, της ελληνικής startup που έχει κατασκευάσει μια καινοτόμα πλατφόρμα που επιβραβεύει την ανακύκλωση και λειτουργεί επιτυχώς από τον Δεκέμβριο του 2016.

Οι ιδρυτές της οραματίζονται τη δημιουργία ενός ουσιαστικού εργαλείου για τους Δήμους που θέλουν να αυξήσουν την ανακύκλωση, επενδύοντας πάνω σε τεχνολογίες έξυπνης πόλης, αλλά και δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για την επιβράβευση των πράσινων πολιτών.

Η ιδέα προέκυψε από μια ομάδα έμπειρων μηχανικών – συμβούλων σε θέματα περιβάλλοντος με διεθνή εμπειρία, ως απάντηση στα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας (<20%) έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών (άνω του 50%) και με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών. Το Followgreen απευθύνεται σε Δήμους και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο α) για τη μείωση των απορριμμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, β) για την εκπαίδευση & επιβράβευση των πολιτών για την ανακύκλωση, και γ) για τη σύνδεση του Δήμου με τους πολίτες, τις τοπικές επιχειρήσεις και τα σχολεία.

Να δοθούν οικονομικά κίνητρα

«Χρειάζεται ακόμη πολύ εκπαίδευση για να δούμε θεαματικά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης καταγράφεται στα παιδιά, τα οποία λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της πληροφόρησης και μεταφέρουν στο σπίτι τους το μήνυμα της ανακύκλωσης που έλαβαν από αντίστοιχες δράσεις στα σχολεία» αναφέρει στο fortunegreece.com η Αθηνά Μπούρκα, Χημικός Μηχανικός και μέλος της ιδρυτικής ομάδας του FOLLOWGREEN.

Δυστυχώς, όπως λέει, σε επίπεδο κοινωνίας είμαστε ακόμη πίσω σε θέματα οικολογικής συνείδησης, γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα από το Κράτος προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν πιο ενεργά. «Εάν δεν επιβληθούν κανόνες όπως έγινε για παράδειγμα με τον αντικαπνιστικό νόμο, ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν. Σίγουρα η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και η επιβολή τελών σε ορισμένα είδη, όπως συμβαίνει με τις πλαστικές σακούλες, θα αποθαρρύνουν τους καταναλωτές» επισημαίνει η κα Μπούρκα.

Στην περίπτωση της FOLLOWGREEN κάθε φορά που οι πολίτες ανακυκλώνουν ή εκπαιδεύονται για ζητήματα που άπτονται της ανακύκλωσης, επιβραβεύονται με εκπτώσεις σε τοπικές επιχειρήσεις. Το FOLLOWGREEN εφαρμόζεται ήδη σε 15 δήμους στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, Παλλήνη, Βριλήσσια, Λουτράκι, Ιωάννινα, Περιστέρι, Κρωπία, Αμπελόκηποι -Μενεμένη, Ζίτσα, Πυλαία, Άρτα, Μοσχάτο, Ταύρος, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Δράμα και Κεντρική Κέρκυρα.

«Έχουμε υπογράψει ετήσιες συμβάσεις με 15 Δήμους της χώρας, το οποίο εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματός μας. Το project τρέχει με ίδια κεφάλαια, τα οποία διαρκώς επανεπενδύουμε στη FOLLOWGREEN, ενώ κυνηγάμε χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τον τομέα του Περιβάλλοντος. Προς το παρόν δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή», λέει η κα. Μπούρκα.

Ήδη στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και ελπιδοφόρα αφού έχουν επιτευχθεί:

~ 8% κάλυψη πληθυσμού σε επίπεδο χώρας, βάσει του πληθυσμού των συμμετεχόντων δήμων.
~ 9.000 εγγεγραμμένοι χρήστες – νοικοκυριά στην πλατφόρμα.
~ 1,4 εκατ. εκπαιδεύσεις – αριθμός άρθρων, βίντεο, κουίζ που έχουν προβληθεί.
~ 40.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει στους σχολικούς διαγωνισμούς ανακύκλωσης.
> 1.000 προσφορές τοπικών επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά οι πολίτες δημιουργούν λογαριασμό και κερδίζουν πόντους μέσω online εκπαιδευτικών δράσεων για την ανακύκλωση και μέσω καταχώρησης της ανακύκλωσης που κάνουν στον δήμο τους. Παράλληλα, εξαργυρώνουν τους πόντους επιβράβευσης σε ειδικές παροχές – εκπτώσεις προϊόντων / υπηρεσιών των τοπικών και δημοτικών επιχειρήσεων ή τους δωρίζουν σε σχολεία στο πλαίσιο σχολικών διαγωνισμών ανακύκλωσης.

Το business plan , για το 2020-2021, περιλαμβάνει τη γεωγραφική ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ήδη από τα τέλη του 2019 έχει τεθεί σε λειτουργία η mobile εφαρμογή, διαθέσιμη σε google apps και ios. Παράλληλα, η κα Μπούρκα αποκάλυψε πως αυτό το διάστημα δουλεύουν πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα λειτουργήσει πιλοτικά στο δήμο Παλλήνης και θα αφορά στη σύνδεση της πλατφόρμας με έξυπνους κάδους ανακύκλωσης και λοιπά συστήματα που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: fortunegreece.com

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση