GATES: Ένα παιχνίδι Ευφυούς Γεωργίας «χτίζει» τον αγρότη του μέλλοντος

του Νίκου Αβουκάτου

Θα μπορούσε ο αγρότης του μέλλοντος να αυξήσει τη γεωργική απόδοση της καλλιέργειάς του και τα κέρδη μέσω της χρήσης τεχνολογιών Smart Farming; Η απάντηση είναι καταφατική και, μάλιστα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με έναν ευχάριστο τρόπο μέσω του «GATES», ενός χρηματοδοτούμενου έργου από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020», της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι προσομείωσης χρήσης της Ευφυούς Γεωργίας. Με αυτή την πρωτοποριακή προσέγγιση επιτυγχάνεται η κατάρτιση επαγγελματιών που ασχολούνται με τη χρήση σύγχρονων γεωργικών μηχανημάτων, τα οποία διαθέτουν εξελιγμένους αισθητήρες.

«Με τη χρήση μηχανισμών παιχνιδιού (παιχνιδοποίηση) έχει αποδειχθεί ότι οι επαγγελματίες/εργαζόμενοι θα μπορούν να μάθουν εύκολα πώς να χρησιμοποιούν ακριβό ή και τεχνολογικά πολύπλοκο εξοπλισμό», επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο Σπύρος Φούντας, Επίκουρος Καθηγητής Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω της παιχνιδοποίησης, αυξάνεται το ενδιαφέρον του εκπαιδευόμενου κάνοντας την διαδικασία κατάρτισης πιο ευχάριστη και αποτελεσματική, σε ένα ελκυστικό περιβάλλον όπου η τυχών αποτυχία δεν έχει κάποια αρνητική επίπτωση.

Στη προσπάθεια για καλύτερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση στις τεχνολογίες Ευφυούς Γεωργίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπέβαλε και έλαβε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Ένα παιχνίδι Ευφυούς Γεωργίας

Το παιχνίδι θα αποτελείται από την κύρια ιστορία και τα εξειδικευμένα υπο-παιχνίδια. Η κύρια ιστορία θα εκπαιδεύει τους παίκτες σχετικά με τις κύριες πτυχές των τεχνολογιών Ευφυούς Γεωργίας χωρίς όμως να κάνει ανάλυση σε βάθος. Με τον τρόπο αυτό, μέρος του παιχνιδιού θα είναι συμβατό και ευχάριστο και από ανθρώπους που δεν σχετίζονται με τη γεωργία ώστε να επεκταθεί η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων στο ευρύ κοινό. Μέσω των εξειδικευμένων υπο-παιχνιδιών, οι αγρότες καθώς και όλοι οι επαγγελματίες στον αγροτικό τομέα θα μπορούν να:

α. εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες των τεχνολογιών Ευφυούς Γεωργίας,

β. να εκπαιδευτούν στη χρήση τους,

γ. να μάθουν τα ακριβή οφέλη τους

δ. να εκπαιδευτούν στην αποτελεσματική διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στη χρήση ορθών γεωργικών πρακτικών. Μία από τις βασικές πρωτοτυπίες του παιχνιδιού είναι ότι χρήστες θα μπορούν να δοκιμάσουν τις τεχνολογίες αυτές με χρήση πραγματικών ιστορικών δεδομένων ανά περιοχή (όπως μετεωρολογικά δεδομένα, αποδόσεις καλλιεργειών κτλ) και να συγκρίνουν τις αποδόσεις τους σε σχέση με την χρήση συμβατικών μεθόδων καλλιέργειας.

Στο τέλος του πρώτου έτους υλοποίησης, έχει δημιουργηθεί η πρώτη έκδοση του παιχνιδιού που αξιολογείται από επαγγελματίες του κλάδου, γεωργούς και φοιτητές.

Στο τέλος του προγράμματος, τον Ιούνιο του 2019, η τελική έκδοση θα είναι διαθέσιμη για αξιολόγηση και από το ευρύ κοινό.

Στόχος του έργου

Σκοπός του GATES είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού προσομοίωσης της λειτουργίας και της χρήσης των τεχνολογιών Ευφυούς Γεωργίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προβολή των οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών της χρήσης τους, με απώτερο σκοπό την ταχύτερη υιοθέτησή τους τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Ευρωπαίους αγρότες.

Το παιχνίδι θα είναι προσβάσιμο από κάθε συσκευή (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablets) και θα βασίζεται σε μια αφηγηματική ιστορία, συναρμολογώντας τις διάφορες αποστολές του παιχνιδιού σε μια συνεκτική μονάδα, προκειμένου να συντηρείται ενεργό το ενδιαφέρον των παικτών. Οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη που σχετίζονται με τη χρήση των τεχνολογιών Ευφυούς Γεωργίας θα ενθαρρύνονται μέσω της χρήσης βραβείων και πόντων που θα χρησιμοποιηθούν ως μέρος του παιχνιδιού.

Το πράσινο απoτύπωμα του έργου

Το συγκεκριμένο παιχνίδι θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες να αποτυπώνουν την επίδραση των νέων τεχνολογιών στο περιβάλλον. Με την υποστήριξη κατάλληλων αλγορίθμων, η ορθολογική χρήση εισροών που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή τους από σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα, θα δοθεί έμφαση στο ότι με τα σύγχρονα αυτά μηχανήματα ευφυούς γεωργίας μπορούμε να βελτιώσουμε μια σειρά περιβαλλοντικών δεικτών.

Σύμφωνα με τον κ. Φούντα, η χρήση της έξυπνης γεωργίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική εξέλιξη. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές διαθέσιμες από τους γεωργούς, όπως και αρκετές εφαρμογές στην πράξη. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι η χρήση αυτόματης καθοδήγησης των γεωργικών ελκυστήρων με χρήση GPS, όπου μειώνονται οι επιπλέον εφαρμογές στα ίδια σημεία, χρήση αισθητήρων για μέτρηση της υγρασίας του εδάφους και προγραμματισμός άρδευσης με ακρίβεια, χρήση αισθητήρων χαρτογράφησης των καλλιεργειών και αποτύπωση των αναγκών σε κάθε σημείο του χωραφιού.

Σημαντική εξέλιξη, κατά τον ίδιο, αποτελεί η ενσωμάτωση στα Σχέδια Βελτίωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που προκήρυξε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δίνει τη δυνατότητα αγοράς μηχανημάτων – συστημάτων έξυπνης γεωργίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση