H «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

H ηλιακή και η αιολική ενέργεια συνεχίζουν να αψηφούν τη βαρύτητα και να κάνουν πράγματα αδιανόητα. Το 2015, σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg New Energy Finance, αποδείχθηκε ένα ακόμα έτος-ρεκόρ για τις επενδύσεις σε ήπιες μορφές ενέργειας. Αυτές προσείλκυσαν 329 δισ. δολάρια, ποσό πρωτοφανές για τα δεδομένα, ενώ σε αντίστοιχα πρωτοφανή επίπεδα κινήθηκε και η παραγωγική τους ικανότητα, φθάνοντας στα 121 γιγαβάτ.

Πάντως, κάτι τέτοιο δεν αναμενόταν να συμβεί, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων, δηλαδή του πετρελαίου, του γαιάνθρακα και του φυσικού αερίου, καταβαραθρώθηκαν και προσέφεραν πολύ καλές ευκαιρίες. Οι τιμές αυτές ήταν μοναδικές μέσα σε διάστημα δεκαετίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα ανέμενε κανείς το 2015 να απέβαινε ιδιαίτερα καλό για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Ένας ακόμη λόγος που υπαγόρευσε κάμψη στην ενέργεια αυτή είναι η Ευρώπη. Παρά το γεγονός πως η Γηραιά Ηπειρος κάποτε βρισκόταν στην πρωτοπορία όσον αφορά τις δαπάνες στις νέες μορφές ενέργειας, εξαιτίας της στασιμότητας της οικονομίας της, είδε τις επενδύσεις να περιστέλλονται. Το 2015, η Ευρώπη εμφάνισε τις χαμηλότερες επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας από το 2006 και μετά.

Είναι ενδιαφέρον, κατά την εξέλιξη των πραγμάτων, το ότι η Κίνα έχει αναλάβει να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως η νέα κολοσσιαία δύναμη, η οποία θα προωθήσει στο μέλλον την «πράσινη» ενέργεια. Πέρυσι διέθεσε κεφάλαια-ρεκόρ της τάξεως των 11 δισ. δολαρίων για την κατασκευή και ανάπτυξη υποδομών ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Το ποσόν αυτό είναι κατά 17% υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2014 και σχεδόν ισοδύναμο με όσα κεφάλαια διέθεσαν για τον σκοπό αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη από κοινού.

Ειδικά στις ΗΠΑ οι δαπάνες αυξήθηκαν 7,5% το 2015 εν συγκρίσει με το 2014 και ανήλθαν σε 56 δισ. δολάρια. Τα εν λόγω κεφάλαια είναι και τα περισσότερα από το 2011, χρονιά κατά την οποία η δέσμη μέτρων για τόνωση της ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε πλέον φθάσει στα ανώτατα επίπεδά της.

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη του παρελθόντος έτους να αφορούσε μικρότερες χώρες, οι οποίες πολλές φορές δεν φροντίζουν να τηρούν στατιστικά δεδομένα, όπως η Κίνα ή η ΕΕ. Πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, το 50% και πλέον από τις παγκόσμιες επενδύσεις του 2015 στην «πράσινη» ενέργεια προέρχονται από τις αναδυόμενες οικονομίες. Οι περισσότερες από αυτές είναι πλούσιες σε αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια. Η ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο έχει ήδη ανταγωνιστικό τίμημα σε συσχετισμό με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες χώρες, ενώ οι τιμές των μπαταριών για μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να υποχωρούν. Πάντως, οι ενεργειακές υποδομές δεν είναι κοινές με της κινητής τηλεφωνίας. Η κατασκευή τους για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια απαιτεί χρόνο, ενώ τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να προσφέρουν τη φθηνότερη εναλλακτική λύση, όταν ο άνεμος δεν φυσάει επαρκώς και ο ήλιος δεν λάμπει.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, φαίνεται ότι ο κόσμος έχει φθάσει πλέον σε ένα σημείο καμπής και προσθέτει κάθε χρόνο μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα από ανανεώσιμες πηγές συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η τάση αυτή συνεχίστηκε το 2015, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι τιμές των ορυκτών καυσίμων κατακρημνίστηκαν στη διεθνή αγορά.

Αφ’ ης στιγμής, μάλιστα, οι ήπιες μορφές ενέργειας καθίστανται και οι ίδιες πιο προσιτές σε επίπεδο τιμών, ο κόσμος έχει περισσότερα κίνητρα να στραφεί σε αυτήν. Εν κατακλείδι, το 2015 τα επενδυθέντα στην «πράσινη» ενέργεια δολάρια αυξήθηκαν σε ποσοστό 4%, ενώ προστέθηκε 30% νέα παραγωγική ικανότητα, που προήλθε από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση