Higher: Οι καινοτόμες διαπεριφερειακές ΣΔΙΤ απογειώνουν αγροδιατροφή και τουρισμό

του Νίκου Αβουκάτου

Η καινοτομία, οι νέες πρακτικές και η ανάγκη της συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης παρουσίασης του ευρωπαϊκού έργου HIGHER, με θέμα «Οι περιφερειακές και διαπεριφερειακές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα προσδίδουν αξία στα τοπικά οικοσυστήματα», στη Θεσσαλονίκη.

Φορείς από διάφορες περιοχές της Ευρώπης εξέτασαν και ανέλυσαν την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε καινοτόμες πρωτοβουλίες στον τομέα της αγροδιατροφής και του τουρισμού.

Ο περιφερειακός υπουργός Γεωργίας της Τοσκάνης Μάρκο Ρεμάτσι ξεδίπλωσε μία σειρά από καινοτόμες πρακτικές της περιφέρειάς του, τόσο για τον αγροτικό τομέα όσο και τον τουρισμό. Έδωσε έμφαση στα τοπικά προϊόντα της, όπως το κρασί, λέγοντας ότι «η προώθηση των καινοτόμων πρακτικών από την τοπική κυβέρνηση αφορά την τεχνολογία και την εξειδίκευση, για αυτό χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα εργαλεία. Οι έξυπνες πλατφόρμες, οι νέες τεχνολογίες και η αξιοποίησή τους, αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία».

Ο κ. Ρεμάτσι τόνισε, ακόμη, την ιδιαίτερη σημασία της αγροδιατροφικής σύμπραξης και την ανάγκη της κουλτούρας συνεργασίας ανάμεσα στους γεωργούς, τις βιομηχανίες και τα Πανεπιστήμια, ενώ υποστήριξε πως «οι νέοι του πρωτογενή τομέα χρειάζεται να κινηθούν με βάση την ψηφιακή καινοτομία στην Ευρώπη. Ήδη αυτό συμβαίνει στη Τοσκάνη, αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί. Με την ποιότητα των προϊόντων μπορούμε να διεισδύσουμε σε νέες αγορές», υποστήριξε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κιλτίδης, πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «Αγροδιατροφική Σύμπραξη», εξέφρασε την πεποίθησή του πως η πλατφόρμα HIGHER μπορεί να αναδείξει την καινοτομία στην αγροδιατροφή μεσα από το τρίπτυχο: ποιότητα, υγιεινή, ασφάλεια, ενώ δεν άφησε εκτός πλαισίου την «πολύ ιδιαίτερη σημασία» της ιχνηλασιμότητας και του νομοθετικού πλαισίου.

Παρουσιάζοντας την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΚΜ, ο κ. Κιλτίδης σημείωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη λειτουργίας της, ενώ εξήγησε ότι στο λογότυπό της απεικονίζεται ο μακεδονικός αμφορέας, ο μακεδονικός ρόδακας και το κλαδί ενός δενδρυλλίου.

Ο Κωνστ. Κιλτίδης

Ο προϊστάμενος διεύθυνσης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, στάθηκε στις καινοτόμες στρατηγικές και πολιτικές της Περιφέρειας και παρουσίασε τους τρόπους υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ μετέφερε το μήνυμα του Απ. Τζιτζικώστα ότι η καινοτομία, μέσω των νέων ιδεών και βιώσιμων πρακτικών, αποτελεί βασική στρατηγική της Περιφέρειας.

Από την πλευρά της, στην εισήγησή της με θέμα «Ψηφιακά Καινοτόμα Hubs - Η αγροδιατροφική περίπτωση», η Τζελίνα Μακραντωνάκη, μέλος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καινοτομία.

Το έργο Higher

Εννέα ευρωπαϊκοί φορείς συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG EUROPE για την εφαρμογή του «HIGHER». Το έργο έχει ως στόχο τη βελτίωση του πλαισίου καινοτομίας και της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης των διαφόρων περιφερειών της ΕΕ.

Με το «HIGHER» αναλύονται και ανταλλάσσονται εμπειρίες και ορθές πρακτικές σχετικά με τη διαχείριση και εφαρμογή μέσων περιφερειακής πολιτικής που αποσκοπούν στην προώθηση των έργων καινοτομίας στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών κέντρων, βιομηχανίας και δημόσιων αρχών.

Το έργο απευθύνεται στην επίτευξη καινοτόμων μοντέλων συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που είναι κατάλληλες για την κινητοποίηση επενδύσεων σε συναφείς τομείς έξυπνης εξειδίκευσης και για την προώθηση μιας διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης στην προώθηση της διαδικασίας καινοτομίας των μέσων πολιτικής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.