Skg Eco Shop: Οικολογικές βιοδιασπώμενες συσκευασίες από φυσικά υλικά, για την εστίαση

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Η πράσινη επιχείρηση Skg Eco Shop ξεκίνησε ως Naturesse Hellas τον Μάρτιο του 2010. Στόχος της είναι η παρουσίαση στην ελληνική αγορά αναλώσιμων ειδών μιας χρήσης από φυσικά υλικά αλλά και η προσφορά εναλλακτικών λύσεων αντικατάστασης πλαστικού σε επιχειρήσεις εστίασης.

Η επιχείρηση προμηθεύει οικολογικές βιοδιασπώμενες συσκευασίες από φυσικά υλικά σε επιχειρήσεις εστίασης και συσκευασίας ειδών τροφίμων σε όλη την Ελλάδα. Όλες οι συσκευασίες προέρχονται αποκλειστικά από φυσικά υλικά όπως, φύλλα φοινικιάς, ζαχαροκάλαμο, άμυλο καλαμποκιού και πατάτας, κυτταρίνη, ξύλο σημύδας.

Για τα συστατικά παρασκευής των ειδών εστίασης, τη φιλοσοφία της επιχείρησης και την προτίμηση των καταναλωτών σε οικολογικά προϊόντα μίλησε στη Greenagenda.gr η ιδιοκτήτρια τις επιχείρησης Γιολάντα Σωτηροπούλου.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά για την παρασκευή των ειδών;

Όλα τα είδη παράγονται από φυσικές πρώτες ύλες, όπως φύλλα φοίνικα, ίνες ζαχαροκάλαμου, ξύλο σημύδας, κυτταρίνη, μπαμπού, άμυλο πατάτας / καλαμποκιού. Έχουν μεγάλη αντοχή σε θερμοκρασίες, φυσική όψη και ελκυστικό design.

Διαπιστώνετε μία στροφή του καταναλωτικού κοινού στα οικολογικά προϊόντα;

Ναι, τα τελευταία 3 χρόνια είναι έντονη η στροφή του κοινού στην μείωση του πλαστικού στην καθημερινή ζωή και κατά συνέπεια επηρεάζει τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν πιο οικολογικές λύσεις συσκευασίας.

Τα προϊόντα σας είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα και διαθέτουν την ευρωπαϊκή πιστοποίηση.

Όλα τα προϊόντα μας διαθέτουν πιστοποίηση για να απορρίπτονται σε καφέ κάδους για βιομηχανική κομποστοποίηση. Κάποια είναι κατάλληλα ακόμη και για οικιακή κομποστοποίηση. Ακόμη και αν τα πετάξουμε όμως στα κοινά σκουπίδια, μιας και καφέ κάδοι δεν υπάρχουν παντού, σίγουρα διασπώνται πολύ πιο γρήγορα από ότι μια συσκευασία από αλουμίνιο, γυαλί ή πλαστικό, που χρειάζεται δεκάδες χρόνια για να διασπαστεί. Τα βιοδιασπώμενα είδη σε συνθήκες χωματερής, θα έχουν σύμφωνα με εκτιμήσεις το χρόνο διάσπασης ενός είδους από καθαρό χαρτί χωρίς πρόσθετα.

Καθώς φέτος αλλάζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πλαστικά απορρίμματα είναι απαραίτητο για τις επιχειρήσεις να ζητούν όλα τα πιστοποιητικά και χαρακτηριστικά για τα προϊόντα που αγοράζουν για να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την αντοχή της συσκευασίας. Επιπλέον εμείς πάντα προτείνουμε στους πελάτες να δοκιμάσουν το προϊόν πριν το αγοράσουν για να βεβαιωθούν ότι καλύπτει τις ανάγκες τους.

Πώς μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα προϊόντα σας;

Η επιχείρηση έρχεται σε επικοινωνία μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω του website / eshop skgecoshop.com (πολλοί μας βρίσκουν και στο πρώτο μας site: naturesse-hellas.com ).

Για τους πελάτες λιανικής υπάρχουν κάποια σημεία εξυπηρέτησης και θα υπάρχουν και αλλά στο μέλλον, οπότε προτείνουμε να μας ακολουθούν στα social media για να μαθαίνουν τα νέα μας.

Απευθυνόμαστε αποκλειστικά σε επιχειρήσεις και αυτό που τους συστήνουμε πέρα από την μείωση των πλαστικών απορριμμάτων είναι ότι το ποιοτικό φαγητό χρειάζεται και μια ποιοτική συσκευασία. Το φαγητό αναπνέει στις φυσικές συσκευασίες μας και διατηρείται πιο φρέσκο, καθώς δεν εγκλωβίζεται μέσα σε πλαστικό ή αλουμίνιο που είναι υλικά που δεν αναπνέουν.

Πιστεύεις ότι έχουμε αποκτήσει μια πιο έντονη οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση;

Πιστεύω ότι οι Έλληνες σαν λαός αγαπάμε το περιβάλλον, απλά όχι όλοι! Υπάρχουν για παράδειγμα πολλές οικολογικές ομάδες που μαζεύουν σκουπίδια τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα υπάρχουν και πολύ περισσότερα σκουπίδια πεταμένα παντού, κάτι που δεν ήταν τόσο έντονο πριν 10 – 15 χρόνια.

Για κάθε έναν άνθρωπο που ρυπαίνει, πιστεύω πως υπάρχει άλλος ένας που προσέχει / μαζεύει / ανακυκλώνει / κομποστοποιεί, οπότε κάπου προσπαθούμε να ισορροπήσουμε.

Το Α και το Ω σε αυτό το θέμα είναι η εκπαίδευση στο σχολείο και στο σπίτι. Αν μάθουν τα παιδιά να μαζεύουν τα σκουπίδια τους και να ανακυκλώνουν, το πρόβλημα λύνεται μια και καλή. Αν μάθουν και να επαναχρησιμοποιούν τότε ακόμη καλύτερα. Η οικολογική βιοδιασπώμενη συσκευασία κάνει καλό, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία μας. Αναφορικά με το αγώνα που δίνουμε όλοι μας για τη μείωση των απορριμμάτων η συνειδητή στάση μας είναι καθοριστική όσον αφορά την υγεία μας.

Η οικολογική βιοδιασπώμενη συσκευασία κάνει καλό, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία μας. Αναφορικά με το αγώνα που δίνουμε όλοι μας για τη μείωση των απορριμμάτων η συνειδητή στάση  μας είναι καθοριστική όσον αφορά την υγεία μας

Η οικολογική βιοδιασπώμενη συσκευασία κάνει καλό, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία μας. Αναφορικά με το αγώνα που δίνουμε όλοι μας για τη μείωση των απορριμμάτων η συνειδητή στάση  μας είναι καθοριστική όσον αφορά την υγεία μας. Αναπτύξετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας για τους καταναλωτές και την προστασία του περιβάλλοντος;

Το θέμα της υγείας απασχολεί τα τελευταία χρόνια εξίσου με το θέμα του περιβάλλοντος, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτονται σχετικά με τι ακριβώς τρώμε. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε πιο υγιεινή διατροφή όπως χορτοφαγία και βλέπουν μεγάλη βελτίωση στην υγεία τους. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι βλαβερά χημικά μπορούν να μεταφερθούν από τη συσκευασία στο τρόφιμο και πλέον όλες οι μεγάλες εταιρίες συμμορφώνονται στα νέα πρότυπα.

Ο καταναλωτής είναι αυτός που αλλάζει την αγορά με τις συνήθειες και τις επιλογές του. Ένα παράδειγμα είναι ότι πριν 10 χρόνια έβρισκες γάλα από καρπούς μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα, ενώ σήμερα καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος στο ράφι κάθε συνοικιακού σούπερ μάρκετ. Αυτό δείχνει την δύναμη του καταναλωτή. Ο ίδιος καταναλωτής λοιπόν απαιτεί το τρόφιμο του να μην είναι συσκευασμένο σε πλαστικό ή αλουμίνιο γιατί πλέον είναι ενημερωμένος ότι υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Έτσι οδηγεί τις επιχειρήσεις σε πιο υγιεινές και οικολογικές επιλογές. Δυστυχώς το πλαστικό έχει εξαπλωθεί παντού. Επομένως είναι αναγκαίο οι καταναλωτικές μας συνήθειες χρειάζεται να τηρούν όχι μόνο τους κανόνες της υγιεινή μας αλλά και να συμβάλλουν στην προστασία του Πλανήτη μας.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με τα βιοδιασπώμενα είδη εστίασης;

Το θέμα της οικολογίας είναι στα προσωπικά μου ενδιαφέροντα από την παιδική μου ηλικία. Παρότι η επιχείρηση ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό για την καινοτόμα αυτή ιδέα, πολύ σύντομα προέκυψε η οικονομική κρίση και μας πήγε λίγο πίσω. Το 2017 ξεκινήσαμε συνεργασία και με την εταιρία Vegware και δημιουργήσαμε το πρώτο ελληνικό e-shop αποκλειστικά με οικολογικές συσκευασίες για επιχειρήσεις (b2b ho.re.ca.).

Παρότι πολλοί μας ζήτησαν κατά καιρούς και συμβατικά προϊόντα ( όχι βιοδιασπώμενα ) μείναμε πιστοί στις αξίες μας και δεν αλλάξαμε την γκάμα μας. Ξεκινήσαμε το 2010 με 50 κωδικούς και σήμερα διαθέτουμε μια γκάμα 1000+ κωδικών αποκλειστικά βιοδιασπώμενων ειδών εστίασης και συσκευασίας με ευρωπαϊκή πιστοποίηση.

Η Skg Eco Shop είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των ευρωπαϊκών εταιρειών Νaturesse και Vegware και τελευταία εντάσσει και κάποιες ελληνικές εταιρίες στη γκάμα, εφόσον τα προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις και διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Δυστυχώς το πλαστικό έχει  εξαπλωθεί παντού. Επομένως είναι αναγκαίο οι καταναλωτικές μας συνήθειες χρειάζεται  να τηρούν όχι μόνο τους κανόνες της υγιεινή μας αλλά και να συμβάλλουν στην προστασία του Πλανήτη μας.Τα προϊόντα σας έχουν οικολογική φιλοσοφία, είναι  βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα και διαθέτουν την  ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Μίλησε μου για αυτό;

Όλα τα προϊόντα μας διαθέτουν πιστοποίηση για να απορρίπτονται σε καφέ κάδους για βιομηχανική κομποστοποίηση. Κάποια είναι κατάλληλα ακόμη και για οικιακή κομποστοποίηση. Ακόμη και αν τα πετάξουμε όμως στα κοινά σκουπίδια, μιας και καφέ κάδοι δεν υπάρχουν παντού, σίγουρα διασπώνται πολύ πιο γρήγορα από ότι μια συσκευασία από αλουμίνιο, γυαλί ή πλαστικό, που χρειάζεται δεκάδες χρόνια για να διασπαστεί. Τα βιοδιασπώμενα είδη σε συνθήκες χωματερής, θα έχουν σύμφωνα με εκτιμήσεις το χρόνο διάσπασης ενός είδους από καθαρό χαρτι χωρις πρόσθετα.

Καθώς φέτος αλλάζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πλαστικά απορρίμματα είναι απαραίτητο για τις επιχειρήσεις να ζητούν όλα τα πιστοποιητικά και χαρακτηριστικά για τα προϊόντα που αγοράζουν για να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την αντοχή της συσκευασίας. Επιπλέον εμείς πάντα προτείνουμε στους πελάτες να δοκιμάσουν το προϊόν πριν το αγοράσουν για να βεβαιωθούν ότι καλύπτει τις ανάγκες τους.

Πώς μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα προϊόντα σας;

Αν είναι επιχείρηση έρχεται σε επικοινωνία μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω του naturesse-hellas.com / eshop skgecoshop.com

Για τους πελάτες λιανικής υπάρχουν κάποια σημεία εξυπηρέτησης και θα υπάρχουν και αλλά στο μέλλον, οπότε προτείνουμε να μας ακολουθούν στα social media για να μαθαίνουν τα νέα μας!

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση