Startup της Θεσσαλονίκης μετατρέπει υποπροϊόν του καφέ σε βρώσιμο χαρτί (φωτο)

Η καινοτομία στο τρόφιμο τους μαγεύει και με τις ιδέες τους θέλουν να την υπηρετήσουν, φέρνοντας μέσω της start up τους την έρευνα πιο κοντά στη βιομηχανία. Κάπως έτσι η 25χρονη Θεοδώρα Χατζηλία, γεωπόνος με εξειδίκευση στην επιστήμη των τροφίμων και ο πατέρας της Νίκος, χημικός μηχανικός και βιομηχανικός σχεδιαστής, δημιουργοί της Chatzilia Food Innovation, είχαν την ιδέα να αξιοποιήσουν το σπερμόδερμα (coffee silver skin-CSS), υποπροϊόν του καφέ μετά το καβούρντισμά του, για την παραγωγή βρώσιμου και βιοδιασπώμενου χαρτιού, αλλά και για τη χρήση του ως πρόσθετου σε τρόφιμα. Το σπερμόδερμα κανονικά ή καταλήγει στα σκουπίδια ή αξιοποιείται ως καύσιμη ύλη, αποτελώντας περιβαλλοντικό πονοκέφαλο.

Το διαφορετικό αυτό χαρτί που προκύπτει από το σπερμόδερμα μπορεί να γίνει η πρώτη ύλη για κούπες, καλαμάκια και πώματα, 100% ανακυκλώσιμα, με μηδέν αποτύπωμα άνθρακα, ενώ με περαιτέρω επεξεργασία μπορεί να εξελιχθεί σε εδαφοκαλυπτικό με χρήση στα θερμοκήπια. Την ίδια στιγμή ως πρόσθετο τροφίμων, το σπερμόδερμα, το οποίο είναι πηγή εδώδιμων ινών -με κύρια συστατικά την κυτταρίνη, την ημικυτταρίνη, την καφεΐνη- αλλά και πολυφαινολών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλεύρι, σε ροφήματα, σε σοκολάτα και σε πολλά ακόμη τρόφιμα.

Μάλιστα, πατέρας και κόρη βρίσκονται σε επαφές με εταιρεία του κλάδου των τροφίμων, ώστε το προϊόν να βγει προσεχώς στην αγορά ως πρόσθετο για τρόφιμα, αλλά και με μια χαρτοβιομηχανία για να τελειοποιήσουν την παραγωγή του ως χαρτιού συσκευασίας. Έχουν δε εκκινήσει τη διαδικασία για την κατοχύρωση της σχετικής πατέντας. Επόμενος στόχος τους είναι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το σπερμόδερμα και ως υλικό για 3D εκτυπώσεις, αναδεικνύοντάς το σε υποκατάστατο του πλαστικού και άλλων υλικών.

«Ο κόσμος των τροφίμων είναι μαγικός. Με εντυπωσίαζε ανέκαθεν η παραγωγική διαδικασία και οι απεριόριστες δυνατότητες που υπάρχουν στον κλάδο των τροφίμων. Τα πάντα είναι χημεία» λέει η Θεοδώρα Χατζηλία, που αξιοποιώντας την εμπειρία του πατέρα της, κάνει τα δικά της βήματα καινοτομίας στην αγροδιατροφή, εξελίσσοντας παράλληλα τη γνώση της με ένα μεταπτυχιακό στην επιστήμη των τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στη Voria.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση