WWF-Greenpeace: Fake news η δήλωση Σταθάκη περί άριστου σχεδίου για Κλίμα και Ενέργεια

Πυρά κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη εξαπολύει το WWF Ελλάς και η Greenpeace με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Σταθάκη ότι η Ελλάδα λαμβάνει άριστη βαθμολογία στον σχεδιασμό της για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ).

Η Ελλάδα βαθμολογείται στη 19η θέση της έκθεση του ECF ως προς την κλιματική φιλοδοξία (target adequacy), υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ελληνικό ΕΣΕΚ «δεν ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές της επιστήμης, όπως αυτές προκύπτουν από την πρόσφατη Ειδική Έκθεση του ΟΗΕ για τον 1,5°C, αθετεί τις δεσμεύσεις της χώρας που προκύπτουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και κατ’ επέκταση αδυνατεί να προστατέψει τη χώρα και τους πολίτες από την επερχόμενη μη-αναστρέψιμη κλιματική κρίση. Αποτελεί, δε, ένα εξαιρετικά χαμηλής φιλοδοξίας σενάριο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της WWF Ελλάς και της Greenpeace:

«Έκπληξη και απορία προκαλεί η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) λαμβάνει καλή βαθμολογία σε έκθεση του ιδρύματος ECF. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, οι δυο οργανώσεις αναφέρουν τα εξής:

Η Ελλάδα βαθμολογείται στη 19η θέση της έκθεση του ECF ως προς την κλιματική φιλοδοξία (target adequacy).
Το ελληνικό ΕΣΕΚ είναι τόσο αδύναμο που αν όλα τα κράτη υιοθετούσαν παρόμοιες κλιματικές πολιτικές, η παγκόσμια θερμοκρασία θα αύξανε στους 3,1-3,7 °C.

Για την ακρίβεια, το ελληνικό ΕΣΕΚ αγνοεί την έκκληση της επιστήμης για ευθυγράμμιση των οικονομιών με τον στόχο για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα ως το 2050, αφού προβλέπει μείωση εκπομπών μόλις 40% ως το 2040 (έτος βάσης 1990)

Στην έκθεση του ECF το ελληνικό ΕΣΕΚ διακρίνεται για την “καλή περιγραφή των πολιτικών και μέτρων”, καθώς και από “παροχή πληροφοριών” (στοιχεία που ανεβάζουν στη γενική κατάταξη την Ελλάδα).

Με απλά λόγια, το ελληνικό ΕΣΕΚ δεν ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές της επιστήμης, όπως αυτές προκύπτουν από την πρόσφατη Ειδική Έκθεση του ΟΗΕ για τον 1,5°C, αθετεί τις δεσμεύσεις της χώρας που προκύπτουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και κατ’ επέκταση αδυνατεί να προστατέψει τη χώρα και τους πολίτες από την επερχόμενη μη-αναστρέψιμη κλιματική κρίση. Αποτελεί, δε, ένα εξαιρετικά χαμηλής φιλοδοξίας σενάριο, το οποίο θέτει ως προτεραιότητα την παράταση της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα παρά την προστασία του περιβάλλοντος και την μακροπρόθεσμη ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Ήδη το WWF Ελλάς και η Greenpeace έχουν καταθέσει από κοινού τα σχόλιά τους κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του ΕΣΕΚ.

“Είναι σαφές ότι ο Υπουργός δεν γνωρίζει τα βασικά δεδομένα του ελληνικού ΕΣΕΚ, αλλά ούτε της Έκθεσης του ECF. Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες δηλώσεις του, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για το οποίο WWF Ελλάς και Greenpeace εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τη δεδομένη στιγμή, το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο Υπουργός είναι να προωθήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο πρόταση ψηφίσματος για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική κρίση, καθώς και να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να υποστηρίξει μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου.

Θα ήταν προτιμότερο ο υπουργός να δει ως ευκαιρία για πραγματικά βιώσιμη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη την απελευθέρωση της χώρας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αντί να αποζητά ευκαιρίες εξωραϊσμού ενός ενεργειακού σχεδιασμού που μόνο καταστροφές μπορεί να φέρει».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.